Zahájení výstavy ruského malíře Alexeje Averina v RSVK v Praze

Zahájení výstavy ruského malíře  Alexeje Averina v RSVK v Praze

Dne 12. listopadu 2019 byla ve foyeru Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava „Umění je ve schopnosti skrýt umění“ ruského malíře a klenotníka, člena Svazu umělců RF Alexeje Averina. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Výstavu zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který hostům představil ruského umělce Alexeje Averina a krátce je seznámil s jeho životem.

Umělecký projekt je věnován ruskému umění začátku XX. století. Jeho cílem je uchování celistvosti dědictví velkých ruských mistrů, jako byli Savrasov, Kuindži, Levitan a Ajvazovskij. Na výstavě „Umění je ve schopnosti skrýt umění“ je představeno osm obrazů s mořskou tematikou.

Alexej Averin informoval hosty výstavy o své umělecké dráze a odpověděl na četné dotazy. Zdůraznil, že nedělá náčrty a kreslí hned olejovými barvami tak, jak to cítí. „Ruka mě sama vede“, říká Alexej o svých dílech. „Vždyť cesta vybírá ty, kdo po ní jdou a téma každého plátna nachází autora v procesu jeho tvorby“.

Alexej Averin je narodil v Simferopolu v roce 1974. Vystudoval Moskevský fyziko-technický institut (státní univerzita), odbornost – fyzika těžkých materiálů. Od dětství se věnoval malířství a grafice. Od roku 1994 začal pracovat jako klenotník. Je členem Svazu umělců RF a členem Tvůrčího svazu umělců dekorativního a užitého umění. Jeho výstavy se konaly v Moskvě, Petrohradě, Nice, Praze a USA.

Výstavu „Umění je ve schopnosti skrýt umění“ bude v RSVK v Praze možné zhlédnout do 3.prosince t.r.

Tento článek je dostupný v: Russian