Mezinárodní mládežnický folklorní koncert v RSVK v Praze

Mezinárodní mládežnický folklorní koncert v RSVK v Praze

Dne 25. května 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal mezinárodní mládežnický folklorní koncert, na kterém vystoupily umělecký soubor Finančního college čínské z provincie Če-ťiang a interpretka písní národa Chanty z Chanty-Mansijského autonomního okruhu Ruska Věra Kondratěvová. Akce byla připravena Česko-čínským centrem spolupráce, Česko-čínskou asociací pro kulturní spolupráci a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Čínský soubor předvedl všechny aspekty tradičního čínského umění: tanec, operu, lidové písně různých regionů ČLR, umělecký přednes veršů, hru na starém čínském nástroji –„pipe“. Zájemci se mohli zúčastnit tradičního čínského čajového ceremoniálu i módní přehlídky. Během koncertu diváci měli možnost ocenit nádheru čínského lidového kroje. Každé z 11 vystoupení čínského souboru bylo odměněno bouřlivým aplausem.

Věra Kondratěvová zazpívala 5 tradičních a 1 současnou chantyjskou píseň. Doprovázela se na tradičních nástrojích tohoto národa. Písně jednoho z nejsevernějších regionů Ruska byly rovněž vysoko oceněny jak diváky, tak i čínským kolektivem.

Koncert byl ukončen společnou interpretací všemi účastníky ruské lidové písně „Rjabinuška“. Poté měli diváci možnost pobesedovat s umělci a vyfotografovat se s nimi.

Tento článek je dostupný v: Russian