Krajské kolo (Praha a Středočeský kraj) soutěže „ARS Poetika. Puškinův památník“

Krajské kolo (Praha a Středočeský kraj)  soutěže „ARS Poetika. Puškinův památník“

     Dne 17. dubna 2019 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnilo pražské krajské kolo 53. ročníku soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“. Zúčastnilo se jej více než 50 žáků a studentů ze ZDŠ, středních škol a gymnázií z Prahy a dalších měst Středočeského kraje (Kralupy nad Vltavou, Mladá Boleslav, Příbram a Čelákovice). Akce byla organizována Českou asociací rusistů, Česko-ruskou společností a Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Účastníky a hosty přivítali zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov a předseda České asociace rusistů a Česko-ruské společnosti Jiří Klapka.

Účastníci soutěžili v umění uměleckého přednesu a umění zpěvu.   Již tradičně zazněly verše Puškina, M. Lermontova, S. Jesenina a jiných známých básníků, ruské romance, lidové i moderní populární písně.

Všichni účastníci soutěže obdrželi diplomy. Vítězové získali od RSVK v Praze dárky na památku – knihy v ruském jazyce.

Vítězi pražského krajského kola se stali: v kategorii „Přednes. Základní školy“ A. Čorbová z Prahy za přednes úryvku z poémy Puškina „Ruslan a Ludmila“; v kategorii „Zpěv. Základní školy“ O. Romová z Prahy, v jejímž podání zazněla píseň z filmu „Večera na chutore bliz Dikaňki“; v kategorii „Přednes. Střední školy“ J. Bujanova z Prahy za přednes poémy S. Jesenina „Čornyj čelověk“; v kategorii „Zpěv. Střední školy“ A. Černá z Příbrami za píseň A. Pugačevové „Nas bjut, my letajem“ a lidové kozácké písně „Ljubo, bratcy, ljubo“.

Porota ocenila diplomy a cenami i učitele, kteří se svými žáky připravili soutěžní vystoupení.

Vítězové pražského krajského kola se zúčastní závěrečného celorepublikového kola soutěže „Ars Poetika. Puškinův památník“, které se uskuteční v RSVK v Praze 6. června 2019 v den narozenin velkého ruského básníka.

Tento článek je dostupný v: Russian