Koncert souboru „Ruská duše“ v RSVK v Praze

Koncert souboru „Ruská duše“ v RSVK v Praze

 Dne 11. ledna 2019 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert “Dušegreječka“ ženského souboru „Ruská duše“, věnovaný tradicím oslav starého Nového roku a výročí vzniku souboru. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR

.

     Soubor „Ruská duše“ byl založen v lednu 2017. V současnosti jsou jeho členkami: T. Ševčenková (Dněpropetrovsk), N. Maskovová (Kamensk Uralskij), N. Gališinová (Moskva), A. Kobelevová (Nižnij Tagil), M. Odincovová (Novosibirsk), O. Sotnikovová (Moskva) a S. Stěpanovová (Samara), jež všechny nyní žijí v Praze. Na kytaru je doprovázela K. Žukovová (Moskva).

Koncertní program se skládal z ruských lidových písní a písní ze známých sovětských filmů 50. – 70. let o lásce, zimě a Rusku, např. „Zanavěsočki“ skladatele M. Maximova, „Guby okajannyje“ barda J. Kima z filmu „Pět večerů“, „Topolja“ G. Ponomarenka, „Staryj kljon“ z filmu „Děvčata“, „Tri bělych koňa J. Krylatova a mnohé jiné.

Na koncertě rovněž vystoupil operní pěvec, sólista mužského komorního sboru O. Jerjomin, v jehož podání zazněly „Sevastopolskij vals“, „Ja ljublju těbia, žizň“ a „Serenáda trubadúra“.

Koncert souboru „Ruská duše“ v Křišťálovém sále RSVK vyslechlo více než 70 hostů z řad ruských krajanů a Čechů, již bouřlivým potleskem ocenili umění vystupujících. Po koncertu hosty očekával šálek čaje ze samovaru s prjanikami. Během besedy umělci vyprávěli o vzniku děl a rovněž o tradicích oslav starého Nového roku v Rusku.

 

Tento článek je dostupný v: Russian