Baletka Světlana Zacharovová představila v ČR svůj nový program „Amore“

Baletka Světlana Zacharovová představila v ČR svůj nový program „Amore“

Dne 10. ledna 2019 se v Kongresovém centru v Praze konala česká premiéra sólového programu „Amore“ národní umělkyně RF, první sólistky Velkého divadla Světlany Zacharovové. Akce byla organizována českou agenturou „Events Production“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Trilogii s romantickým názvem „Amore“, jež vznikla v roce 2016, již zhlédli diváci v Itálii, Japonsku, Lotyšsku, Monaku, Turecku a Rusku. Premiéra se uskutečnila v Římě a podle slov Zacharovové je s tím spojen i název, který v překladu z italštiny znamená láska.

Balet „Amore“ se skládá ze tří částí. Je výsledkem tvůrčího hledání tří světoznámých choreografů. Večer zahájila „Francesca da Rimini“ na hudbu P. Čajkovského, choreografie J. Posochova. Druhou částí byl balet „Dokud nezačalo pršet“ (Rain Before it Falls) na hudbu G. Handela, choreografie P. de Bany. Program byl ukončen baletem „Čáry přes ocasy“ (Stroke Throught The Tails) M. Donlon. Choreografka se domnívá, že inspirace 40. symfonií W.A. Mozarta a osobnosti tanečníků vytvořily takový balet, který spojuje virtuózní tanec s krásnou lehkou neuctivostí. Kostýmy pro balet “Stroke Throught The Tails“ byly vytvořeny známým ruským návrhářem I. Čapurinem.

V předvečer představení Světlana Zacharovová vedla tvůrčí dílnu pro studenty pražské konzervatoře, během které rovněž poskytla interview českým novinářům a televizi.

Program „Amore“ zhlédlo více než 1000 českých diváků. Hostování významné ruské baletky se stalo dlouho očekávanou a důležitou událostí v kulturním životě Prahy.

Tento článek je dostupný v: Russian