Soubor sólistů Akademického orchestru ruských lidových nástrojů N. Někrasova poprvé vystoupil v RSVK v Praze

Soubor sólistů Akademického orchestru ruských lidových nástrojů  N. Někrasova poprvé vystoupil v RSVK v Praze

Dne 27. prosince 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil slavnostní koncert „Novoroční kaleidoskop“. Akce byla organizována pobočkou Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti Kultura ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Koncert v předvečer Nového roku zahájil zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov. Blahopřál všem přítomným k blížícím se svátkům Nového roku a Vánoc, informoval o plánech činnosti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR na rok 2019 a zdůraznil, že budoucí rok byl v Rusku vyhlášen Rokem divadla.
Národní dědictví Ruska, vrstevník Velkého vítězství, Akademický orchestr ruských lidových nástrojů N. Někrasova Všeruské státní televizní a rozhlasové společnosti byl založen v prosinci roku 1945. V různém období jej vedli významní dirigenti: P. Alexejev, V. Smirnov, N. Rečmenskij, V. Fedosejev a N. Někrasov.
Od roku 2010 za dirigentským pultem tohoto proslaveného souboru stojí Mistr A. Šljačkov, který nejen pokračuje v nejlepších tradicích, ale neustále se nachází v tvůrčím bádání. Akademický orchestr ruských lidových nástrojů N. Někrasova je vysoce profesionální orchestr světové úrovně, který hraje hudbu nejrůznějších stylů, epoch a žánrů. Na repertoáru má ruskou lidovou hudbu, ruskou a zahraniční klasiku, hudbu různých národů i hudbu současných skladatelů.
V Ruském středisku vědy a kultury v Praze soubor vystoupil spolu se sólistkou Velkého a Marijinského divadla Darjou Davydovovou (soprán). V jejím podání zazněly „Noč světla“, „Vaněčka prichodi“, „Travuška-muravuška“. Poté v podání souboru zazněly „Světit měsjac“, „Kamarinskaja“, „Valenki“ a další ruské lidové písně. Sólo měli S. Čistov (balalajka), J. Kokšarov (harmonika), A. Markov (domra), N. Maslennikova (domra) a O. Děďjuchina (flétna).
Diváci odměnili každé vystoupení známého souboru a operní divy dlouhým a bouřlivým potleskem. Novoročním překvapením byla píseň „Pjať minut“ z filmu „Karnavalnaja noč“.

Tento článek je dostupný v: Russian