Festival „Okouzlení vánoční Prahy“ v RSVK v Praze

Festival „Okouzlení vánoční Prahy“ v RSVK v Praze

Dne 26. prosince 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil v rámci projektu „Saljut talantov“ XV. mezinárodní festival – soutěž dětské a mládežnické tvorby „Okouzlení vánoční Prahy“. Akce byla organizována nekomerční organizací „Saljut talantov“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festivalu se letos zúčastnilo 23 kolektivů a mladých umělců z Uzbekistánu, Česka a pěti ruských měst: Moskvy, Petrohradu, Krasnojarsku, Novogo Urengoje a Sergijeva Posadu. Účastníci různých věkových kategorií soupeřili v nominacích akademický, estrádní a klasický zpěv, estrádní tanec, dětský tanec a lidová stylizace.
V rámci soutěže zazněly populární ruské a zahraniční kompozice, např. „Oranževyj zontik“, „Atisket, atasket“, „Love me again“, neapolská píseň „Vljublonnyj soldat“ a árie z opery N. Rimského-Korsakova Sněhurka. Taneční kolektivy předvedly stylizace lidových tanců „A my – v Ispaniju“, „Jarmarka“, estrádní tance „Zvon sočelnika“, „Něžnosť“, dětské tance „Fiksiki“, „Modnyje igrušky“ aj. Diváci, jichž bylo více než 100, bouřlivým potleskem odměňovali každé číslo.
Vystoupení mladých umělců hodnotila profesionální porota, ve které zasedli: producent, pěvec a člen Světové asociace festivalů a umělců J. Čermák (ČR), zasloužilý pracovník umění Ruska, pedagog a režisér, laureát ceny Zlatá maska J. Ibragimov (RF), národní umělec Republiky Komi, operní sólista D. Basyrov (ČR), choreograf, režisér a pedagog Z. Prokeš (ČR), choreografka a pedagožka N. Danková (ČR).
J. Ibragimov organizoval na scéně Velkého sálu pro zájemce tvůrčí dílnu na téma „Celistvost ve vystoupení herců na scéně: vytvoření jednotného tvůrčího „organismu“. Účastníci festivalu se učili pracovat v kolektivu, vnímat partnery na scéně, být organický ve své roli. Ve foyeru RSVK v Praze se uskutečnila tvůrčí dílna, během které si zájemci mohli vlastnoručně vyrobit vánoční ozdoby.
Laureáty 1. stupně se stali: v nominaci „Pěvecké umění“ soubor „Severnyj větěr“ a jeho sólista A. Mavrin z Novogo Urengoja, sólistky S. Girfanova, S. Šadijeva, K. Abdulajeva (umělecká dílna „Arija“, Taškent, Uzbekistán), I. Smirnov, J. Provada a A. Zykova (vokální studio ze Sergijeva Posadu), A. Gračeva (Mezinárodní konzervatoř Praha). V nominaci „Choreografické umění“ diplomy 1. stupně získaly soubory Divadla tance KalipSo (Krasnojarsk) a uměleckého centra A. Škarupinové BROSCO (Moskva), který současně vybojoval i Grand prix festivalu.
Všichni laureáti soutěže dostali poháry, diplomy na památku a suvenýry. Účastníci a pedagogové rovněž obdrželi řadu zvláštních cen od poroty. Festival byl ukončen veselou novoroční diskotékou za účasti Dědy Mráze.
Vítězové XV. mezinárodního festivalu – soutěže dětské a mládežnické tvorby „Okouzlení vánoční Prahy“ se zúčastní superfinále mezinárodního projektu „Saljut talantov“, který se uskuteční v Petrohradě v říjnu 2019. Organizátoři zdůraznili, že poprvé proběhne formou dětského vzdělávacího a zábavného fóra.

Tento článek je dostupný v: Russian