Den ruského jazyka a ruské kultury pro studenty VOŠ ekonomické a zdravotnické a střední školy Boskovice

Den ruského jazyka a ruské kultury pro studenty VOŠ ekonomické a zdravotnické a střední školy Boskovice

Dne 18. prosince 2018 se hosty Ruského střediska vědy a kultury v Praze stali studenti VOŠ ekonomické a zdravotnické a střední školy Boskovice (Jihomoravský kraj) se svojí učitelkou ruského jazyka. Mladí lidé studují ruský jazyk již čtvrtý rok a u příležitosti blížících se Vánoc a Nového roku se chtěli blíže seznámit s ruskými tradicemi a rovněž se více dozvědět o činnosti RSVK v Praze.

Pro hosty byla organizována prohlídka Ruského střediska vědy a kultury v Praze, během které mladí lidé navštívili Velký sál, kde se dozvěděli o akcích, probíhajících v RSVK. Poté si prohlédli bohaté sbírky knihovny a byli pozváni, aby se do ní přihlásili. Získali rovněž informace o tom, jak se stát čtenářem knihovny elektronické literatury „LitRes“.
V galerii RSVK hosté zhlédli mezinárodní putovní výstavu dětských kreseb, věnovaných dílům L. N. Tolstého. Navštívili též Literární salon a Kurzy ruského jazyka při RSVK v Praze. Zde se dozvěděli o možnosti složit zkoušky z ruského jazyka jako cizího a získat o tom osvědčení. Byli pozváni do Mezinárodní letní školy ruského jazyka, která se každoročně koná v létě za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.
V Křišťálovém sále hosty očekávalo vánoční překvapení, připravené účastníky společného česko-ruského vzdělávacího programu „Ruský dialog: jazyk, vzdělání, kultura“ – studenty Ruské státní pedagogické univerzity A. Gercena (Petrohrad) a studenty českých vysokých škol, kteří studují ruský jazyk za účasti MKI Klíč.
Studenti-dobrovolníci centra ruského jazyka, vzdělání a kultury na bázi univerzity Gercena připravili pro české studenty soutěž na téma „Ruské tradice: Nový rok a Vánoce“ a vedoucí MKI Klíč A. Jevsina seznámila hosty s tím, jak probíhají ruské „jolky“ – novoroční a vánoční oslavy. Čeští studenti se naučili píseň „V lesu rodilas joločka“, tanec „Kadril“, hráli různé hry. Nakonec všichni obdrželi dárek od Dědy Mráze – ruskou čokoládu Alenka.
Českým hostům se akce velmi líbila. Dozvěděli se o práci RSVK v Praze, stali se účastníky tradiční ruské „jolky“, seznámili se a rusky pobesedovali se svými kolegy z Ruska.

Tento článek je dostupný v: Russian