Atamanská „jolka“ v RSVK v Praze

Atamanská „jolka“ v RSVK v Praze

 

Dne 14. prosince 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila dětská novoroční oslava „Atamanská jolka“. Akce byla připravena Všekozáckým svazem českých zemí a Slovenska za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

 

Ataman kozáků Michail Dzjuba a jeho manželka Irena přivítali malé hosty a jejich rodiče. Informovali o tom, jak kozáci dříve v ČR slavili novoroční svátky. Připomněl, že „Atamanská jolka“ se letos slavila již posedmé. Poblahopřál přítomným k blížícím se Vánocům a Novému roku a zdůraznil, že se akce koná s blahoslavením arcibiskupa pražského a českých zemí Michala.

„Atamanská jolka“ je rok od roku populárnější, a proto bylo rozhodnuto ji provést v ruském a českém jazyce dvakrát.

Hlavním bodem první „jolky“ bylo představení „Cukrářka Barbora a zbloudilý čert“ v podání českého divadla „Ulybka“ (Úsměv).

Na druhé „jolce“ herci zahráli loutkové představení „Vánoční koledy a písně“, ve kterém tradiční hrdinové českých pohádek zdobili vánoční stromeček.  Obě představení děti sledovaly s velkým zájmem a živě reagovaly na výzvy herců.

Poté vystoupil folklorní soubor Kozáci Vltavy pod vedením V. Byčeka, v jehož podání zazněly ruské a kozácké písně s vánoční tematikou.

Vrcholem oslav byl příchod hlavních novoročních hrdinů –  Dědy Mráze a Sněhurky, kteří pro děti shromáždili velký pytel dárků, ale zapomněli ho na lesní mýtině.  Na pomoc jim přišla Baba Jaga, která nebyla zlá, ale naopak velmi hodná online kasino. Přinesla zapomenutý pytel a zazpívala veselou písničku.

Následně Sněhurka spolu s malými hosty zazpívala oblíbené písničky.   Na závěr každé dítě mohlo přednést básničku či zazpívat písničku a dostat od Dědy Mráze sladký dárek.

Na oslavě „Atamanská jolka“ bylo přítomno více než 150 hostů z řad ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian