Zahájení výstavy „Můj kraj zádumčivý a něžný . . . „ v RSVK v Praze

Zahájení výstavy „Můj kraj zádumčivý a něžný  . . . „ v RSVK v Praze

 

Dne 27. září 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila vernisáž výstavy „Můj kraj zádumčivý a něžný . . . „, věnované životu a dílu velkého ruského básníka S. Jesenina a jeho malé vlasti – vsi Konstantinovo. Akce byla připravena Státním muzeem – rezervací S. A. Jesenina za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Vernisáž zahájila operní pěvkyně I. Pavlova, v jejímž podání zazněly dvě romance na verše S. Jesenina.
Poté hosty v Křišťálovém sále přivítal zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR O. Soloduchin. Zdůraznil, že se v RSVK stalo již dobrou tradicí přijímat expozice z domů – muzeí známých ruských osobností. V předvečer 123. narozenin Jesenina, které si připomínáme 3. října, byla v RSVK zahájena výstava ze sbírek unikátního muzejního komplexu, jenž byl vytvořen v rodišti básníka, věnovaná dílu jednoho z nejoblíbenějších ruských básníků.
Ředitel Státního muzea – rezervace S. A. Jesenina B. Johanson poděkoval kolektivu RSVK v Praze za srdečné přijetí a pomoc při organizaci výstavy a přečetl pozdrav gubernátora Rjazanské oblasti N. Ljubimova. V něm se mimo jiné uvádí: „ Expozice, kde jsou představena díla talentovaných malířů, osobní věci básníka a členů jeho rodiny, unikátní fotografie, knihy vydané za života Jesenina, se stane významnou událostí v kulturním životě Prahy a upoutá pozornost milovníků ruské klasické poezie“. Ředitel muzea dále uvedl, že úsilím pracovníků muzea se ve vsi Konstantinovo zachovává historická podoba vsi, kolorit ruské vesnice počátku XX. století, kterou ve svých básních opěvoval S. Jesenin. Vyjádřil naději, že návštěvníci výstavy tuto atmosféru rovněž pocítí.
Výstavu podrobně představila vedoucí výstavního oddělení muzea V. Jevdokimova. Informovala o hlavních momentech života a díla básníka a o exponátech výstavy. Jsou mezi nimi zařízení rodného domu v Konstantinovo, osobní věci básníka a členů jeho rodiny, knihy vydané za života Jesenina, portréty a fotografie básníka, ilustrace k jeho básním a fotografie rjazaňské přírody.
Vernisáže se též zúčastnil básník, autor písní, režisér, umělecký vedoucí Moskevského divadla básníků a ředitel moskevského Jeseninova centra V. Malenko. Poděkoval svým rjazanským kolegům za to, že tak pečlivě udržují dědictví básníka a uchovávají autentickou atmosféru v muzeu – rezervaci. Svoje básně přednesli i současní básníci J. Djakonov a A. Antipov.
Na zahájení výstavy bylo přítomno asi 50 osob z řad ruských krajanů a Čechů. Výstava potrvá do 12. října 2018.

Tento článek je dostupný v: Russian