Mezinárodní dětský hudební festival „Hvězdný deštík“ v RSVK v Praze

Mezinárodní dětský hudební festival „Hvězdný deštík“ v RSVK v Praze

Ve dnech 21. a 24. září 2018 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konaly soutěž a galakoncert Mezinárodního dětského hudebního festivalu „Hvězdný deštík“. Akce byla připravena německou společností «Lieder Leis Musik Produktion» a společenskou organizací «Musik, Treffsund Veranstaltungen Berlin e.V. za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festival „Hvězdný deštík“ je dětský svátek písní a tanců, který se každoročně koná v Berlíně a v Praze v rámci oslav Dne Evropy. Letos se soutěže zúčastnilo více než 250 osob.
Hlavním cílem festivalu je popularizace a propagace dětské a mládežnické tvorby, upevňování přátelských vztahů a uměleckých styků dětí a mládeže různých zemí, poskytnutí jim možnosti ukázat své umění a osobitost své národní kultury.
Festivalu v Praze se zúčastnilo více než 50 mladých umělců ve věku od 5 do 25 let ze 7 zemí – z Německa, Gruzie, Malty, Ruska, Izraele, Kanady a Česka. Soutěžili ve zpěvu – v různých žánrech a věkových kategoriích. Všichni soutěžící během výběrových kol vykázali vysokou profesionální úroveň. Mnozí z nich vystupovali na různých mezinárodních soutěžích a vycházeli odtud vítězi či laureáty.
Absolutní vítězkou se stala třináctiletá interpretka z Ruska Maria Gračova, která získala hlavní cenu festivalu.
Soutěžní část festivalu a závěrečný galakoncert zhlédlo více než 100 diváků, mezi nimiž bylo mnoho mladých lidí, kteří s velkým zájmem vítali díla ruských i zahraničních autorů bouřlivým potleskem.

Tento článek je dostupný v: Russian