Soubor ruských lidových nástrojů „Stargorod“ vystoupil v Praze

Soubor ruských lidových nástrojů „Stargorod“ vystoupil v Praze

Dne 18. září 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert souboru lidových nástrojů „Stargorod“, věnovaný 20. výročí založení souboru.  Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR za podpory Vedení kultury města Penzy.

Soubor „Stargorod“ vznikl v roce 1999 a je laureátem ruských a mezinárodních soutěží. Jeho členy jsou M. Čepyšev (akordeon), A. Ivlijev (balalajka- basa), T. Kokorinová (domra-viola) a zasloužilý umělec Ruska M. Kokorin (domra). Repertoár souboru je zaměřen na uchování ruských národních hudebních tradic, které jsou organicky spojeny s interpretací originálních děl a klasických kompozic na ruských lidových hudebních nástrojích.

Koncert zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov, který přivítal umělce a popřál divákům hluboký umělecký zážitek.

Umělecký vedoucí souboru, zasloužilý umělec Ruska M. Kokorin pověděl o hostování svého kolektivu i o tom, že již v Česku vystupovali a opět rádi přijeli s novým koncertním programem, ve kterém jsou shromážděna nejlepší čísla z repertoáru souboru.

Koncert pokračoval lidovou písní „Kalinka“ ve vlastním aranžmá souboru „Stargorod“. Poté zazněla kompozice „Ave Maria“ F. Schuberta, „Léto“ A. Vivaldi aj.

Laureátka Všeruských soutěží L. Ruslanové T. Stailskaja  interpretovala lidové písně, píseň na verše V. Vysockého a rovněž směs písní, které se zpívají u stolu při venkovských oslavách.

Během koncertu byl organizován přímý přenos koncertu na sociálních sítích, který zhlédlo asi 1000 uživatelů.

V rámci Mezinárodních kulturních dnů Drážďan 19. září vystoupí soubor v Německo-ruském institutu kultury Drážďan.

Tento článek je dostupný v: Russian