Účastníci historické jízdy motocyklů „Cestami vítězství“ přijeli do Prahy

Účastníci historické jízdy motocyklů „Cestami vítězství“ přijeli do Prahy

Dne 6. srpna 2018 přijeli do Prahy účastníci historické jízdy motocyklů „Od Jekatěrinburgu do Prahy“, kteří navštívili místa slavných bojů Uralského gardového dobrovolnického tankového sboru. Akce byla organizována motorkářským klubem „Černé nože“ z Jekatěrinburgu za organizační podpory Ministerstva ekonomiky a územního rozvoje Sverdlovské oblasti. Akce v Praze proběhly za účasti, organizační a informační podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Motorkářský klub „Černé nože“ byl založen 23. března 2002. Jedním z úkolů klubu je podpora ruských vlasteneckých tradic na základě dědičnosti pokolení a lásky ke své zemi a městu. Motorkářský klub byl nazván na počest X. Uralského gardového dobrovolnického tankového sboru. Vojáci tohoto sboru byli natolik nelítostní vůči nepřátelům a bojovali tak statečně, že fašisté, kteří se vojáků ozbrojených černými noži báli, je nazvali „Černými noži“.

V Praze účastníci jízdy motocyklů položili květiny k památníku osvoboditele Prahy, maršála Sovětského svazu I. S. Koněva a k památníku na Olšanském hřbitově, kde jsou pohřbeni rudoarmějci, kteří zahynuli při osvobozování Československa.

Tentýž den večer se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo setkání s účastníky historické jízdy. Hosty a členy klubu přivítal
zmocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který poděkoval účastníkům jízdy motocyklů za jejich činnost při uchovávání historické památky a za to, že bojují proti překrucování událostí Velké vlastenecké války.

Prezident motorkářského klubu V. Chajrulin informoval o jízdě motocyklů „Cestami vítězství“, která probíhala v místech bojů Uralského gardového dobrovolnického tankového sboru. Zdůraznil, že motorkáři ujeli více než 5,5 tisíce kilometrů a navštívili historická a pamětní místa hlavních bojů tankového sboru v Jekatěrinburgu (Sverdlovsku), Orlu, Brjansku, Gomelu, Minsku, Brestu, Varšavě, Berlíně a ukončili svoji jízdu v Praze. Poděkoval Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR za srdečné přijetí.

Poté ředitel historického centra „Opornyj kraj děržavy“ (Jekatěrinburg), profesor Uralské federální univerzity B. Jelcyna A. Kirillov podrobně informoval o historii vzniku Uralského gardového dobrovolnického tankového sboru. Představil své knihy „Ot Urala do Berlina i Pragi“ a „Srednij Ural. Věk 21“, které poté věnoval knihovně RSVK v Praze.

Sdělil, že sbor vznikl 24. února 1943 a byl vyzbrojen vojenskou technikou a zbraněmi, vyrobenými díky dobrovolným příspěvkům pracujících Sverdlovské, Čeljabinské a Permské oblasti. Dělníci cechu č. 3 Zlatoustského strojního závodu vyrobili a věnovali vojákům a velitelům tankového sboru 3356 finských nožů černé barvy s krátkou rukojetí.

Dne 12. března 1943 se sbor ocitl na frontě a zúčastnil se Orlovské, Brjanské, Trojekurovsko – Černovické, Lvovsko-Sandoměřské, Sandoměřsko-Slezské, Dolnoslezské, Hornoslezské, Berlínské a Pražské útočných operací. Zdůraznil, že za 22 měsíců sbor prošel v bojích 3800 km a za toto období na jeho počest v Moskvě zaznělo 26 salv. První z nich zazněla již 5. srpna 1943.

Na závěr setkání byl pro hosty a účastníky večera organizován koncert. Vystoupil na něm folklorní soubor „Legija“, který zahrál a zazpíval válečné písně a písně o válce.

Akce v RSVK se zúčastnili ruští krajané a čeští občané. Byli mezi nimi i první tajemnice Velvyslanectví RF v ČR J. Barančeeva a členové českého motorkářského klubu „Red Eyed Crue“.

Tento článek je dostupný v: Russian