V Březnici byl ukončen první turnus 12. mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka

V Březnici byl ukončen první turnus 12. mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka

Dne 16. července 2018 byl v Březnici ukončen první turnus Mezinárodní letní školy s výukou ruského a českého jazyka, které se již podvanácté účastní čeští žáci a jejich vrstevníci z Ruska. Škola je organizována Česko-ruským centrem za podpory Velvyslanectví RF v ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. Probíhá ve Vyšší a střední odborné škole v Březnici

Na programu školy byly: každodenní vyučování ruského a českého jazyka, výlety do Prahy a jiných českých měst, sportovní soutěže, promítání filmů, prezentace ruských a českých měst, trampské písně a jiné akce. Vyučování ruského jazyka vedli učitelé Kurzů ruského jazyka při RSVK v Praze.
Prvního turnusu ve dnech 2. – 16. července se zúčastnilo 24 žáků českých škol, kteří si zlepšovali své poznatky v ruském jazyce. Současně 50 žáků z Nižního Novgorodu, Saratova, Brjanska, Rostova na Donu a Ljuberců studovalo český jazyk. První turnus se vyznačoval tím, že se zde intenzivně projednávalo „kozácké“ téma. Přípravy a konání akcí se aktivně zúčastnil Všekozácký svaz českých zemí a Slovenska včele se svým atamanem M. Dzjubou. Účastníci tábora vyslechli povídání o životě a činnosti ruských kozáků v Československu v 1. polovině XX. století, seznámili se se současností kozáků v zahraničí, zúčastnili se výuky zacházení s cvičnými kozáckými šavlemi.
Dne 14. července byl první turnus ukončen koncertem. Mladí lidé si připravili kulturní program v ruském a českém jazyce. V jejich podání zazněly hymny České republiky a Ruské federace. Účastníci letní školy zatančili lidové a moderní tance, ruští žáci zazpívali písně v českém jazyce a čeští v ruském. Hlavním bodem programu byla humorná dvoujazyčná inscenace pohádky O Budulínkovi.
Na ukončení turnusu byli přítomni 2. tajemník Velvyslanectví RF v ČR N. Brjakin, starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek, starosta Jinců Josef Gala, ataman Všekozáckého svazu českých zemí a Slovenska M. Dzjuba a jiní veřejní činitelé.
Druhý turnus 12. mezinárodní letní školy se uskuteční ve dnech 16. – 30. července. Zúčastní se jej asi 50 žáků z Ruska a Česka.