Dílna pro děti „Kraftová hračka“ se uskutečnila v RSVK v Praze

Dílna pro děti „Kraftová hračka“ se uskutečnila v RSVK v Praze

   Dne 21. dubna 2018 v  Ruském středisku vědy a kultury v Praze konala dílna pro děti „Kraftová hračka“. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. 

Kraftová hračka získala svůj název od materiálu, ze kterého se vyrábí – kraftového papíru. Jedná se o papír nebo lepenku (karton), vyrobený z buničiny procesem Kraft. 

Tvorba dětských hraček z kraftového papíru je zajímavý a poutavý proces, který však je současně i velmi pracný a vyžaduje od dítěte pozornost a pečlivost. Během dílny její účastníci projevují originalitu a tvůrčí myšlení. Tyto hračky se většinou využívají na ozdobu místností či předmětů interiéru a rovněž jako dárky. Dítě tak může vytvořit panenku, zvířátko, vánoční ozdobu a mnohé jiné. 

Dílnu vedla členka Tvůrčího svazu umělců Ruska a Mezinárodní federace umělců J. Verjovkinová. Umělkyně seznámila účastníky dílny s technikou výroby kraftové hračky a rovněž pověděla o barevných řešeních při výrobě těchto hraček.  Dílna byla věnována tradicím ruské architektury. J. Verjovkinová proto navrhla dětem zobrazovat na hračkách vzory ruského stavitelství ze dřeva. 

Dílnu „Kraftová hračka“ v RSVK v Praze se zájmem navštívilo asi 80 dětí a mládeže a rovněž jejich rodičů, kteří jim s výrobou hraček pomáhali. 

Tento článek je dostupný v: Russian