Prezentace nové knihy „Vlastizrádce. Nejhorší porážka československé rozvědky“ v RSVK v Praze

Prezentace nové knihy „Vlastizrádce. Nejhorší porážka československé rozvědky“ v RSVK v Praze

Dne 21. dubna 2018 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konala prezentace nové knihy známého českého publicisty Olina Jurmana „Vlastizrádce. Nejhorší porážka československé rozvědky“, jež byla vydána nakladatelstvím Brána. Akce byla organizována Klubem Rusko za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR. 

Kniha byla napsána Jurmanem ve spolupráci s mladým historikem J. Skotalem. Je věnována osudům mladého důstojníka Františka Tišlera. Začátkem 50. let byl vybrán pro službu v rozvědce, díky jeho vysokým intelektuálním a profesionálním kvalitám byl pracovně poslán do USA, kde vedl oddělení československé rozvědky. V roce 1959 přešel na stranu nepřítele a odhalil složení rezidentury a rovněž řadu nelegálních agentů.  Autoři popisují osudy člověka, který si vybral cestu vlastizrádce a jeho neslavný konec. 

Prezentaci zahájil autor knihy Olin Jurman, který představil ředitele nakladatelství „Brána“ Z. Doležala, prezidenta Klubu Rusko, známého českého podnikatele Z. Zbytka a spoluautora J. Skotala, jenž se ujal práce v archivech. 

Poté vystoupil Zdeněk Zbytek. Zdůraznil, že tato kniha „je o tom, nakolik je složitý život a jak ti, koho pokládáme za hrdiny, se během chvíle mohou změnit ve zrádce“. Vyjádřil názor, že je to i téma dnešního dne: „nyní hrdinové a zítra se může ukázat, že jsou to zrádci“.  Zdeněk Zbytek poděkoval RSVK v Praze za stálou spolupráci a za poskytnutí krásných prostor. 

  1. Doležal ve svém vystoupení sdělil, že Olin Jurman je stálým autorem nakladatelství Brána a publikoval zde za poslední tři roky asi 10 knih. Podtrhl, že jeho knihy, pojednávající o dříve tajných stránkách historie československých tajných služeb a ozbrojených sil, se těší velké oblibě čtenářů. Vyjádři přesvědčení, že novou knihu populárního autora rovněž očekává úspěch. 

Následně Olin Jurman poděkoval všem, kdo pomohl knize při jejím vzniku. Slíbil, že na podzim bude prezentovat novou knihu, na které nyní pracuje.  „Bude to špiónský román s detektivní zápletkou, ale založený na reálných událostech“, sdělil. 

Na prezentaci bylo asi 80 českých občanů. Po prezentaci hosté mohli v neformálním prostředí pobesedovat s autorem, zadat mu otázky, zakoupit si knihu a nechat si ji autorem podepsat. 

Tento článek je dostupný v: Russian