VI. ročník mezinárodní soutěže mladých vokalistů Vissi D´Arte v RSVK v Praze

VI. ročník mezinárodní soutěže mladých vokalistů  Vissi D´Arte v RSVK v Praze

     Ve dnech 28. – 30. března 2018 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnil VI. ročník mezinárodní soutěže mladých vokalistů Vissi D´Arte. Akce proběhla v RSVK v Praze již pošesté a byla pořádána uměleckou agenturou Tamiris za organizační podpory a účasti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Stejně jako v minulých letech byla soutěž věnována památce na velkou ruskou operní pěvkyni a pedagožku Jelenu Obrazcovovou.    Před zahájením festivalu organizátoři promítli video jednoho z nejznámějších vystoupení Jeleny Obrazcovové v Tokiu, kde v jejím podání zazněla árie Toscy ze stejnojmenné opery G. Pucciniho. Název soutěže Vissi D´Arte jsou slova, kterými začíná árie Toscy a v překladu z italštiny znamenají „žijíce uměním“.

Letos se soutěže zúčastnilo 19 mladých pěvců z Itálie, Kazachstánu, Ruska, Slovenska, USA, Ukrajiny a Česka.

Včele poroty usedl světově uznávaný ruský barytonista Vladimir Černov – sólista Marijinského divadla v Petrohradě, Metropolitní opery v New Yorku, La Scaly v Miláně aj. Dalšími členy poroty byli:  operní pěvkyně a profesorka Univerzity Severního Illinois Nancy Hanninger (USA), národní umělec Tatarstánu Eduard Treskin (ČR), sólistka Velkého divadla Jelena Okolyševová (RF), korepetitorka Stání opery Praha Jelena Nosková (ČR), hlavní korepetitorka Oděské státní filharmonie N. Izugrafovová (Ukrajina) a profesorka Mezinárodní konzervatoře Praha Tachira Menaždinovová (ČR). Někteří z nich byli žáky Jeleny Obrazcovové a spolupracovali s ní.

Po výběrovém kole, které proběhlo první den, do finále postoupilo 12 interpretů.  Výsledky soutěže byly vyhlášeny 30. dubna v Kaiserštejnském paláci v Praze, kde rovněž proběhl slavnostní akt předání cen a galakoncert vítězů a laureátů.

Letos mezinárodní porota předala první cenu hned dvěma pěvkyním z Ruska – Anastasii Soldatěnkové z Moskvy a Vladě Borovkové z Naběrežnych Čelnov. Druhé místo si rozdělily Diana Nurmuchametovová z Baškortostánu a Sydney Vaggoner  (ČR).  Na třetím místě skončili Iljas Artagaliev (Kazachstán) a Megan Barrera (USA). Vítězové získali finanční odměny a dárky na památku od organizátorů soutěže.

Všichni účastníci obdrželi diplomy a mnozí z nich získali zvláštní ceny od sponzorů akce.

Cenu Ruského střediska vědy a kultury v Praze „Naděje“ získal nejmladší účastník soutěže Nikita Borisov, který studuje na Moskevské konzervatoři P. Čajkovského.

Předseda poroty, světově uznávaný ruský barytonista Vladimir Černov poblahopřál všem účastníkům a popřál jim hodně úspěchů.

V podání finalistů soutěže zazněly árie z oper M. Glinky, S. Prokofjeva, A. Borodina, W. A. Mozarta, G. Verdiho, A. Vivaldiho, G. Gershwina a jiných významných skladatelů.

Během aktu ukončení soutěže a na galakoncertě v Kaiserštejnském paláci v Praze bylo přítomno asi 100 diváků z řad ruských krajanů a Čechů.

Tento článek je dostupný v: Russian