Zahájení VI. mezinárodní soutěže mladých vokalistů Vissi D´Arte v RSVK v Praze

Zahájení VI. mezinárodní soutěže mladých vokalistů  Vissi D´Arte v RSVK v Praze

Dne 28. března 2018 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo zahájení VI. mezinárodní soutěže mladých vokalistů Vissi D´Arte 2018. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer byl zahájen minutou ticha za oběti požáru v obchodním středisku „Zimní višeň“ v Kemerovo 25. března 2018.

Zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov přivítal hosty a účastníky soutěže. Zdůraznil, že již šest let soutěž probíhá v prostorech RSVK a poslední tři roky je věnována památce na velkou ruskou operní pěvkyni a pedagožku Jelenu Obrazcovovou. Popřál všem soutěžícím hodně úspěchů a příjemné dojmy z pobytu v Praze.

Již tradičně bylo na zahájení promítnuto video jednoho z nejznámějších vystoupení Jeleny Obrazcovové v Tokiu, kde v jejím podání zazněla árie Toscy ze stejnojmenné opery G. Pucciniho. Poté organizátorka soutěže a moderátorka Tachira Menaždinovová představila divákům členy poroty.

Včele poroty zasedl světově uznávaný ruský barytonista Vladimir Černov – sólista Marijinského divadla v Petrohradě, Metropolitní opery v New Yorku, La Scaly v Miláně aj. Ve svém vystoupení V. Černov podtrhl, že právě umění se musí stát spojujícím článkem pro zástupce všech zemí, nezávisle na politických, sociálních a jiných faktorech. Dalšími členy poroty byli:  operní pěvkyně a profesorka Univerzity Severního Illinois Nancy Hanninger (USA), národní umělec Tatarstánu Eduard Treskin (ČR), sólistka Velkého divadla Jelena Okolyševová (RF), korepetitorka Stání opery Praha Jelena Nosková (ČR), hlavní korepetitorka Oděské státní filharmonie N. Izugrafovová a profesorka Mezinárodní konzervatoře Praha Tachira Menaždinovová.

Na zahájení byly demonstrovány úryvky vystoupení laureátů z minulých let. Mnozí z nich jsou v současnosti úspěšnými umělci a hostují po celém světě.

Na závěr večera proběhlo losování soutěžících a seznámení s účastníky, kteří se krátce představili a pověděli o své činnosti a repertoáru.

Tento článek je dostupný v: Russian