Vystoupení pěveckého sboru „Cantica“ z Petrohradu v RSVK v Praze

Vystoupení pěveckého sboru „Cantica“ z Petrohradu v RSVK v Praze

Dne 14. listopadu 2017 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo vystoupení pěveckého sboru „Cantica“ z Petrohradu. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Sbor nedělní školy při Chrámu „Svjatitělja“ Petra, metropolity Moskevského vznikl v roce 2014. Jeho členy jsou děti od 6 let se svými rodiči. Během existence se sbor několikrát účastnil vánočních a velikonočních koncertů a festivalů. V roce 2017 se stal laureátem a získal speciální diplom za interpretaci starých písní na mezinárodní soutěži sborů „Zimňaja skazka“ (Zimní pohádka). V Praze se sbor zúčastnil každoročního mezinárodního festivalu „Autumn Choral Metting“ – Pražský podzim, který se konal ve dnech 10. – 11. listopadu v kostelech sv. Martina a sv. Mikuláše.

V Křišťálovém sále RSVK soubor představila dirigentka a umělecká vedoucí J. Petrova. Sbor vystoupil s díly světové klasiky, ruskými lidovými písněmi a skladbami českých skladatelů.

Sbor z Petrohradu nehledě na nízký věk mnoha interpretů podal v Praze profesionální výkon. Diváci upřímně děkovali mladým umělcům za jejich vystoupení a výběr děl, která byla na programu.

Koncert v RSVK v Praze si vyslechlo asi 50 posluchačů.

Během pobytu v Česku sbor „Cantica“ z Petrohradu vystoupí rovněž v Karlových Varech v chrámu sv. Petra a Pavla.

Tento článek je dostupný v: Russian