Hned 12 ruských vysokých škol se dostalo do žebříčku univerzit ARWU

Hned 12 ruských vysokých škol se dostalo do žebříčku univerzit  ARWU
  1. 12 ruských vysokých škol se dostalo do Šanghajského žebříčku univerzit Global Ranking of Academic Subjects (ARWU), mezi kterými nejlepších výsledků dosáhla Moskevská státní univerzita M. Lomonosova.
    Dne 28. června byly publikovány výsledky jednoho z nejuznávanějších světových žebříčků – Šanghajského žebříčku univerzit Global Ranking of Academic Subjects (ARWU). Poprvé se do něj dostalo 12 ruských univerzit. 8 z nich jsou účastníky projektu “5-100“ (pro zvýšení konkurenceschopnosti ruských vysokých škol).
    Poslední žebříček ARWU vyšel v roce 2015. Hodnocení probíhalo v pěti oblastech: matematika, fyzika, chemie, informatika a ekonomika (byznys).
    V roce 2016 byl publikován speciální žebříček v oblasti inženýrských věd. Univerzity byly hodnoceny v sedmi oblastech.
    Hlavními změnami metodologie žebříčku v roce 2017 bylo rozšíření spektra předmětného žebříčku od 5 do 52, rozšíření evidence ukazatelů univerzit od 2 do 5 let a rovněž řada změn v ukazatelích žebříčku.
    Celkem byly v novém žebříčku hodnoceny asi 4 tisíce univerzit.
    Mezi vyhodnocenými ruskými univerzitami byly ještě: Petrohradská, Tomská, Novosibirská, Tomská polytechnická, Vysoká škola ekonomiky, MFTI, MIFI, MISiS, Petrohradská polytechnická univerzita Petra Velikého, Ufimská státní letecká technická univerzita a Belgorodská státní národní výzkumná univerzita.

Tento článek je dostupný v: Russian