Prezentace knih ruských nakladatelství v RSVK v Praze

Prezentace knih ruských nakladatelství v RSVK v Praze

Dne 2. prosince 2016 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze konala prezentace ruských nakladatelství „Novinky ruských nakladatelství – Provincie“. Akce byla organizována Asociací knižních nakladatelství Ruska ve spolupráci se Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Viceprezident Asociace knižních nakladatelství Ruska a výkonný tajemník Konzultační rady nakladatelů SNS Oleg Filimonov pověděl o rozvoji ruského knižního trhu, zájmech a preferencích ruských nakladatelství a čtenářů, zvláštnostech činnosti nakladatelství v regionech. Zdůraznil, že v roce 2015 bylo v Rusku vydáno asi 112 500 knih a brožur celkovým nákladem 459 423 tisíce exemplářů. Podle těchto údajů je Rusko v posledních sedmi letech na pátém místě na světě. Současně je však znát určitý pokles počtu názvů a nákladů, což je spojeno především se snížením kupní síly obyvatel. Výrazné snížení prodeje knih však neprobíhá.

Oleg Filimonov podrobně informoval o regionálních nakladatelstvích a vydávání knih v jazyce různých národností Ruska. Mezi vedoucími regiony uvedl Volgogradský, Voroněžský, Novosibirský, Omský aj. kraje a rovněž Republiky Baškortostán, Mordovie a Tatarstán. Hlavními vydavatelskými středisky jsou Moskva, Petrohrad, Nižní Novgorod a Jekatěrinburg. Sdělil, že 12% nákladů knih je v Rusku věnováno dětské literatuře, která je současně i nejdražší. Na závěr svého vystoupení uvedl, že důležitým úkolem asociace je seznámení českých partnerů s ruskými regionálními nakladateli.

Během diskuze generální ředitel mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy Radovan Auer pověděl o hlavních tématech následujícího veletrhu, který se uskuteční ve dnech 11.-14. května 2017. První téma je Genius loci v literatuře, druhé – Kniha jako objekt či předmět umění, třetí – Audio kniha jako fenomén kultury. Hlavními účastníky prvního tématu budou města – památníky literatury UNESCO, kterých je na světě 20 a Praha je jedním z nich. Hosty druhého tématu budou vydavatelé, jejichž úkolem bude ukázat knihu jako umělecké dílo. V rámci třetího tématu se plánuje konání dílen pro návštěvníky na téma technika vazby, úprava knih aj. R. Auer vyjádřil naději, že Rusko se v roce 2017 zúčastní knižního veletrhu Svět knihy.

Knihovna RSVK v Praze obdržela darem od asociace 200 nových knih, které byly vystaveny na prezentaci. Přítomní měli možnost se s nimi seznámit.

Akce se zúčastnilo asi 30 návštěvníků.

Tento článek je dostupný v: Russian