Slavnostní koncert k jubileu RSVK v Praze

Slavnostní koncert k jubileu RSVK v Praze

Dne 25. listopadu 2016 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnil slavnostní galakoncert „Hvězdy na nebi“, věnovaný 45. výročí založení RSVK v Praze. Akce byla připravena Koordinační radou ruských krajanů (KRRK), žijících v ČR.

Koncert zahájila předsedkyně Koordinační rady ruských krajanů L. Vondroušková, která zdůraznila, že nápad uspořádat koncert vznikl spontánně, ale setkal se s nebývale aktivní odezvou všech členů společenských organizací, které tvoří radu. Zároveň podotkla, že ve dvouhodinovém programu vystupuje více než 30 umělců a kolektivů.

Koncert moderovaly básnířka I. Sileckaja a členka byro KRRK V. Berseněvová.

Na koncertě zazněla klasická hudba v podání klavíristy F. Subbotina. Poté zahráli studenti Střední školy při velvyslanectví RF v ČR M. Zemanová a D. Čuchrov. Absolventka Hudební akademie C. Monteverdi I. Pavlovová zazpívala árie z několika oper. Sólistka Ruského hudebního salonu na Moravě T. Janošová zazpívala několik písní za doprovodu klavíristů F. Subbotina a N. Šonertové. Housloví virtuosové A. Šonert a V. Šmidlová zahráli několik skladeb. Nejmladší vystupující O. Dmitrijevová zazpívala „Ódu na radost“ (klavírní doprovod – S. Melnikovová).

Na slavnostním koncertě rovněž vystoupily Slovanský folklorní soubor „Legija“, básnířky L. Vondroušková a I. Sileckaja. Velký potlesk si zasloužil básník a skladatel A. Kudrjavcev (Brno) a rovněž studenti Střední školy při velvyslanectví RF v ČR A.Jakimov, A. Kumarkajevová aj.

Humoristická kouzla představil hostům V. Opolskij.

Na závěr večera kolektiv KRRK předal blahopřání kolektivu RSVK v Praze. Předsedkyně KRRK L. Vondroušková poděkovala vedení RSVK za podporu a pomoc ve všech akcích. Zdůraznila, že díky takovému vztahu se RSVK stává rodnou zemí pro krajany, kde se rádi setkávají na zajímavých akcích.

Vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR L. Gamza poděkoval vedení KRRK za krásný dárek, který ukázal „bohatost talentů české země“ na scéně RSVK a určitě potěšil kolektiv střediska a 150 hostů večera.

Na závěr účastníci večera spolu s diváky v sále zazpívali píseň „Katjuša“.

 

Tento článek je dostupný v: Russian