Koncert k 45. výročí RSVK v Praze v Průhonickém zámku

Koncert k 45. výročí RSVK v Praze v Průhonickém zámku

Dne 24. listopadu se v Průhonickém zámku Botanického institutu AV ČR uskutečnil galakoncert vítězů a laureátů XII. mezinárodního hudebního festivalu Sergeje Prokofjeva, věnovaného 45. výročí Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Akce byla organizována agenturou „Art Duo Prague“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Koncert zahájil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR L. Gamza, který poblahopřál vítězům a laureátům soutěže a popřál jim hodně tvůrčích úspěchů. Pověděl rovněž o akcích, které se uskutečnily v Ruském středisku vědy a kultury v Praze v rámci oslav 45. výročí jeho založení.

Ředitel festivalu, známý ruský klavírista F. Subbotin poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze a Botanickému institutu AV ČR za možnost uskutečnit koncert v historickém Průhonickém zámku. Sdělil, že letos má festival rekordní počet účastníků – více než 140 z 15 zemí: Rakouska, Maďarska, Koreje, Slovenska, Gruzie, Kazachstánu, Japonska, Polska, Ruska, Srbska, Turecka, Ázerbájdžánu, Německa, Chorvatska a Česka.

Poté F. Subbotin a jeho manželka Jana zahájili koncert „Španělským tancem“ německého skladatele M. Moškovského.

Vítězové a laureáti XII. mezinárodního hudebního festivalu různých věkových kategorií zahráli díla ruské a světové klasiky.

Na závěr slavnostního koncertu v podání člena poroty, zasloužilého umělce RF I. I. Gvencadze zazněla gruzínská lidová píseň a harmonikář S. Abkerimov zahrál vlastní skladby.

Diváci odměnili výkony mladých talentovaných umělců bouřlivým potleskem.

Koncert v Rytířském sále Průhonického zámku vyslechlo asi 100 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů.

 

Tento článek je dostupný v: Russian