Setkání ruskojazyčné mládeže v RSVK v Praze

Setkání ruskojazyčné mládeže  v RSVK v Praze

Dne 15. října 2016 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnilo setkání studentů, kteří nedávno přijeli studovat do Česka z Ruska a zemí SNS. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR studenty a absolventy českých vysokých škol, kteří žijí a pracují v Praze.

Setkání proběhlo formou diskuze. Pozváni byli odborníci jako je právnička české právnické firmy  „Legal El“ Elmira Ljapinová, zaměstnankyně českého  oddělení „Sberbank“ Anastasija Stainhauser, absolventka Karlovy univerzity, konzultantka v různých oblastech vzdělávání a získávání víz v ČR Alena Kožemjako a organizátor setkání Arsenij Alexejenko.  Podělili se s posluchači o nejrozšířenější problémy, se kterými se setkávají nováčci, již přijeli studovat do ČR a rovněž sdělili možnosti, jak je řešit.

V první části diskuze Elmira Ljapinová podrobně pověděla o akreditaci českých školních zařízení, o procesu získání a prodloužení víz, o podrobnostech uzavření smlouvy na pobyt. Anastasija Stainhauser se podělila o informace ohledně činnosti českého oddělení „Sberbank“, získání a použití kreditních karet, o transakcích mezi RF a ČR, o možnostech získání hypotéky. Alena Kožemjako předala studentům rady ohledně hledání práce v Praze a projednala s nimi otázky ohledně víz, spojené s prodloužením víza a změny jednoto typu víza na jiný.

Druhá část setkání byla věnována otázkám trávení volného času v ČR. Vystoupili zakladatel klubu Sambo v ČR Igor Šašurin, umělecká vedoucí mládežnického divadla  Šatc A. Danilovová a představitel organizace „Prague Mentor“, která se zabývá hledáním učitelů na doučování A. Chasanov.

Po vystoupení hostů diváci zadali mnoho dotazů. Akci navštívilo více než 30 hostů, především studentů.