Literární večer v RSVK v Praze

Literární večer v RSVK v Praze

Dne 13. dubna 2016 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal literární večer “Stříbrné století poezie. Tvorba Mariny Cvětajevové“. Akce byla organizována Evropským kongresem literátů za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Akci zahájila prezidentka Evropského kongresu literátů Irina Sileckaja. Představila přítomným čestného hosta – Galinu Borisovnu Vaníčkovou, zakladatelku Společnosti Mariny Cvětajevové, jež byla v Praze zaregistrována v roce 2001.

Galina Vaníčková mnoho let svého života věnovala literatuře. Před příjezdem do Prahy v 50. letech XX. století jméno Mariny Cvětajevové vůbec neznala. Náhodně uviděla knihu básnířky na polici u svých přátel a byla její poezií unesena. Od té doby se zabývá studiem života a tvorby Mariny Cvětajevové. Pověděla o tom, jak se jí podařilo v Paříži najít Konstantina Rodzeviče – hrdinu dvou pražských poem Cvětajevové, který jí věnoval obálky dopisů, nadepsaných Marinou Cvětajevovou. Z nich Vaníčková zjistila pražskou adresu básnířky.

V knize Galiny Vaníčkové „Letopis bytija i byta: Marina Cvětajeva v Čechii.1922-1925“ je podrobně popsán její život v Praze. Nyní Galina usiluje o založení Střediska Mariny Cvětajevové ve vsi Všenory, kde několik let básnířka žila. Zahájení činnosti střediska je naplánováno na podzim 2016. Na závěr svého vyprávění Galina Vaníčková přednesla několik básní velké ruské umělkyně.

Irina Sileckaja oznámila, že další literární večer bude věnován prezentaci nové knihy lyrických básní „Četyre izmerenija ljubvi“, jejímiž autorkami jsou čtyři pražské básnířky – Irina Sileckaja, Natalija Volkovová, Ljudmila Svirskaja a Lejla Begim. Prezentace nového sborníku básní se uskuteční v Literárním salonu RSVK v Praze 17. května 2016.

Tento článek je dostupný v: Russian