Setkání s náhradníky československého a slovenského kosmonauta v RSVK v Praze

Setkání s náhradníky československého a slovenského kosmonauta  v RSVK v Praze

Dne 13. dubna 2016 se v rámci národní specializované filatelistické výstavy s mezinárodní účastí Eurospace 2016 konalo setkání s náhradníkem prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka Oldřichem Pelčákem a Michalem Fulierem, náhradníkem prvního slovenského kosmonauta Ivana Belly. Setkání uváděl známý český publicista a filatelista Julius Cacka. Akce byla organizována a provedena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Julius Cacka se skupinou zahraničních novinářů absolvoval dvoutýdenní seznamovací kurz přípravy k letu do vesmíru ve Hvězdném městečku. Podrobně informoval o každodenním životě, jakým žijí kosmonauté, o zvláštnostech tréninku, stravování a hygieny kosmonautů. Zdůraznil, že ruské skafandry „Sokol“ a „Orlan“ jsou mnohem pohodlnější a spolehlivější než americké. Např. skafandr „Orlan“, který je určen na práci v otevřeném vesmíru, kosmonaut může používat samostatně, bez něčí pomoci.

Oldřich Pelčák vyprávěl o tom, že v roce 1976 byli vybráni do oddílu kosmonautů v rámci programu „Interkosmos“ z více než 20 uchazečů. Do posledního okamžiku nebylo jasné, kdo první poletí do vesmíru – on nebo Vladimír Remek. Rozhodnutí bylo oznámeno 27. února – 4 dny před startem do vesmíru.Podtrhnul, že zařízení tréninkového střediska ve Hvězdném městečku se úplně změnilo ve srovnání s polovinou 70. let XX.století, kdy se připravoval k letu do vesmíru společně s Vladimírem Remkem.

Oldřich Pelčák zdůraznil, že nelituje toho, že neletěl do vesmíru. Statut náhradníka mu umožnil vrátit se k jeho oblíbené profesi a dlouhá léta sloužit ve vojenském letectvu Československa, nejprve jako stíhací pilot, poté jako zkušební letec. V posledních letech před důchodem byl členem letecké skupiny, která představovala Česko na mezinárodních leteckých přehlídkách a v leteckých salonech.

Podle slov Michala Fuliera byl jeho osud podobný. Rozdíl byl jen v tom, že informaci o tom, že do vesmíru poletí Ivan Bella, se dozvěděl půl roku před startem. Ten se uskutečnil 20. února 1999. Po ukončení přípravy se Michal Fulier vrátil k vojenskému letectvu Slovenska. Poté získal odpovídající vzdělání a začal budovat vojensko-diplomatickou kariéru. Dva roky pracoval jako vojenský atašé v Moskvě. Nyní je v důchodu.

Setkání proběhlo v přátelské atmosféře. Českému a slovenskému náhradníkovi bylo zadáno mnoho otázek.

Tento článek je dostupný v: Russian