V Planetáriu Praha byla zahájena výstava „První ve vesmíru“

V Planetáriu Praha byla zahájena výstava „První ve vesmíru“

Dne 11. dubna 2016 byla v Planetáriu Praha slavnostně zahájena výstava a konala se tisková konference, věnovaná 55. výročí letu Jurije Gagarina do vesmíru. Akce byla organizována Planetáriem Praha za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na zahájení vedoucí Rossotrudničestva Leonid Gamza přivítal české a ruské novináře. Podtrhnul důležitost jubilea, které se slaví na celém světě. Připomněl, že první zahraniční zemí, kterou Gagarin po svém letu navštívil, bylo Československo, jehož obyvatelé prvního kosmonauta planety Země vítali velmi srdečně.

Podrobný referát o letu Jurije Gagarina přednesl zástupce ředitele planetária a observatoře Jan Šifner, který rovněž provedl prezentaci nové expozice. Podrobně informoval o startu a přistání prvního kosmonauta. Zvláštní důraz udělil faktům, na které se často novináři ptají – podrobnostem o zabezpečení životních funkcí a bezpečnosti kosmonautů, zvláštnostem chování v nepředvídatelných situacích, vzájemnému působení zemních struktur řízení kosmického zařízení s kosmonauty. Sdělil mnoho zajímavostí o málo známých podrobnostech letu, například to, že skutečná barva skafandru J. Gagarina byla modrá na rozdíl od všem dobře známé oranžové vnitřní kombinézy. Zdůraznil rovněž úlohu Sergeje Koroleva při přípravě letu do vesmíru prvního člověka planety Země. Připomněl, že realizace velkého projektu se uskutečnila jen 16 let po ukončení Velké vlastenecké války.

Po prezentaci se návštěvníci seznámili s úryvkem hraného filmu „Gagarin. První ve vesmíru“, který bude v planetáriu promítnut 16. dubna.

Po ukončení tiskové konference se všichni přítomní novináři mohli seznámit s novou výstavou planetária. Její hlavní částí je maketa v původní velikosti přistávacího zařízení „Vostok“, pomocí kterého se Gagarin vrátil na Zemi. Byla vytvořena u příležitosti jubilea pracovníky planetária.

Během celého dubna budou v Planetáriu Praha probíhat tematické akce, věnované jubileu letu prvního člověka do vesmíru. Mnohé z nich jsou organizovány ve spolupráci s Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Tento článek je dostupný v: Russian