Dny Domu ruského zahraničí A. Solženicyna v RSVK v Praze

Dny Domu ruského zahraničí A. Solženicyna v RSVK v Praze

Ve dnech 8. a 9. dubna 2016 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnily akce Domu ruského zahraničí A. Solženicyna. Byly připraveny a provedeny za podpory Slovanského institutu AV ČR a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Dne 8. dubna se v Křišťálovém sále RSVK v Praze uskutečnila prezentace nejstaršího časopisu ruského zahraničí „Věstníku ruského křesťanského hnutí“. Jeho šéfredaktorem je francouzský rusista , vědec, který se zabývá problémy ruské emigrace a kultury Ruska, Nikita Alexejevič Struve. Hostům bylo představeno poslední číslo časopisu. Proběhl rovněž kulatý stůl, věnovaný řeholnici Marii Skobcovové – významné ruské básnířce, publicistce a veřejné činitelce. Zúčastnili se: tajemnice redakce „Věstníku RKH“, autorka a redaktorka sebraných spisů řeholnice Marie Tatiana Viktorová, představitel „Věstníku RKH“ v Římě, kněz Vladimir Zelinskij, představitel „Věstníku RKH“ v Maďarsku Viktor Alexandrov, představitelka „Věstníku RKH“ v Praze Julie Jančárková. Poté byl ve Velkém sále RSVK promítnut dokumentární film filmového studia „Russkij puť“ „Chudožnica. O sestre Ioanně“.

Dne 9. dubna ve Velkém sále RSVK proběhla prezentace filmového studia „Russkij puť“. O jeho založení, činnosti a rovněž o mezinárodním festivalu „Russkoje zaruběžije“ diváky informoval ředitel a umělecký vedoucí studia, filmový režisér Sergej Zajcev. Filmový festival „Russkoje zaruběžije“ je jednou z důležitých oblastí činnosti Domu ruského zahraničí. Byl založen v roce 2007 a probíhá každý rok od 7. do 14. listopadu.

Vědecká pracovnice Slovanského institutu AV ČR Julie Jančárková provedla prezentaci nového projektu – filmu o ruském historikovi umění a architektury Nikolaji Lvoviči Okuněvovi, který dlouhou dobu žil v Československu v emigraci a pracoval na Karlově univerzitě. Na prezentaci byly předvedeny současné fotografie architektonických památek, na kterých pracoval Nikolaj Okuněv. Poskytnul je vnuk Nikolaje Lvoviče – Oleg Pokorný, který byl rovněž přítomen na akci. Poté následovalo promítání dokumentárních filmů filmového studia „Russkij puť“ „Boris Anrep. Mozaika suďby“ a „Sojuzniky. Věroj i pravdoj“, které natočil Sergej Zajcev.

Po promítání měli diváci možnost pobesedovat s režisérem a zadat mu otázky.

Tento článek je dostupný v: Russian