Kulatý stůl o problémech Blízkého východu RSVK v Praze

Kulatý stůl o problémech Blízkého východu RSVK v Praze

Dne 14. března 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil kulatý stůl „Blízký východ – současnost a perspektivy dalšího rozvoje. Možné důsledky pro Česko, Evropu a celý svět“. Akce byla organizována a provedena Asociací absolventů ruských (sovětských) vysokých škol a Klubem MGIMO za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Kulatý stůl zahájil předseda Asociace absolventů Vladimír Pik. Během tříhodinového jednání vystoupili přední čeští odborníci na Blízký východ z řad diplomatů a ekonomů.

Absolvent MGIMO Ivan Voleš, který dlouhá léta stál včele oddělení zemí Blízkého východu v československém MZV a nyní je předsedou Česko-arabské hospodářské komory, přednesl svůj názor na současnou situaci na Blízkém východě, zhodnotil vliv probíhajících tam událostí na česko-arabské vztahy. Domnívá se, že „současná situace je nejhorší od vzniku nových států na Blízkém východě po rozpadu Osmanské říše. Jsou destabilizovány či se rozpadají státní struktury mnoha zemí . . . Z oblastí, kde se bojuje, utíkají miliony uprchlíků“. Je toho názoru, že „v současnosti je složité předpovědět budoucnost. Nicméně je možné očekávat následující: v Sýrii a Bahrajnu pod dohledem Západu fungující autoritativní režimy hrubě potlačí opoziční síly. V Egyptě, tak či onak, vláda zůstane v rukou armády. V Libyi a Jemenu bude pokračovat chaos, který bude narůstat díky zhoršující se hospodářské situaci a ve výsledku se rozpadne jejich státnost. V Maroku, Alžírsku, Saudské Arábii, Jordánsku a Kuvajtu na pozadí pokračující kontroly vedení vyberou cestu částečných reforem, aby uklidnili vystoupení opozičních sil“.

Miroslav Belica, který již mnoho let působí jako chargé d´affaires Česka v Libyi, porovnal vztahy Česka se zeměmi Blízkého východu v 70. a 80. letech XX.století a dnes. Připomenul, že dříve počet občanů Československa, již pracovali v Libyi, převyšoval 45 000 osob. „Libye, Sýrie a Irák byly jedněmi z hlavních československých a českých odbytišť nejen v dané oblasti, ale i na světě. Taková situace se zřejmě již nikdy nezopakuje. Naše české zájmy se zde střetly se zájmy Velké Británie a Francie po návratu těchto zemí ke koloniálnímu přístupu. Své zájmy úspěšně chrání Saudská Arábie a dokonce Turecko – tradiční nepřítel Arabů.“ Belica se domnívá, že ruská vojenská operace v Sýrii přispěla k tomu, že Rusko a USA začaly společně hledat cesty řešení blízkovýchodních konfliktů. Dle jeho mínění „Velká Británie a Francie jako neschopní činů (nezpůsobilí) partneři, nejsou zapojeni do tohoto procesu“.

Na závěr diskuze známý český analytik a publicista Jan Kempbell prohlásil, že oba hlavní přednášející hovořili o velmi špatné perspektivě rozvoje událostí v regionu. Současně se domnívá, že byli dostatečně optimističtí, „i když reálně situace může být mnohem horší“. Na kulatém stolu bylo přítomno okolo 30 osob, především českých občanů. Po ukončení oficiální části si hosté mohli vyměnit názory v neformální prostředí.

Tento článek je dostupný v: Russian