Představení divadla – studia krajanů z Mnichova “InterArt” v RSVK v Praze

Představení divadla – studia krajanů z Mnichova “InterArt” v RSVK v Praze

Dne 13. února 2016 se ve Velkém sále RSVK v Praze uskutečnilo představení „Avgust“ (Srpen) podle hry amerického herce a dramatika Tracy Lettse v podání souboru «InterArt» při kulturním středisku „Gorod“ (Mnichov). Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Představení bylo prvním vystoupením divadla – studia “InterArt” za hranicemi Německa. Do té doby představení „Avgust“ v jejich podání velmi úspěšně probíhalo na scéně mnichovského kulturního střediska „Gorod“ a na jiných scénách Německa.

Vedoucí studia a režisér Nikolaj Bogdanov spolu s herci J. Višněvským, L. Charlampijevem, S. Brem, V. Meschenberg, I. Kurbanovou, I. Višněvským a dalšími představili divákům hru, která není vůbec jednoduchá, ale naopak se dotýká každodenních problémů. V roce 2008 za ni autor hry Tracy Letts získal Pulitzerovu cenu – jednu z nejprestižnějších amerických cen v oblasti literatury, novinařiny, hudby a divadla.

Rodinné drama „Avgust“ (3 dějství) je ságou o rodině, ve které život žijících v jednom době vypadá úplně obyčejně, ale každý z rodiny má svoji bolest, která z nich dělá lidi, vyžadující od svých nejbližších lásku, ale neschopných dát něco výměnou. A to se předává z pokolení na pokolení. Vše, co mezi nimi probíhá je klubkem vzájemných urážek, výhrad a pobouření, adresovaných svým nejbližším. Postupně se odhaluje celá pravda a hrdinové si uvědomují, že všichni jsou jen částmi tragických událostí, které proběhnou v domě Westonových. Dva mohutné živly – láska a pravda, tvořící i ničící, se těsně proplétají a stávají se tématem představení.

Procítěná hra umělců a aktuálnost jimi navržených témat nenechaly diváky lhostejnými a donutily je zamyslet se o nejdůležitějších životních hodnotách.

Představení mělo velký úspěch a zhlédlo jej více než 200 diváků.

Tento článek je dostupný v: Russian