Literární večer v RSVK v Praze

Literární večer v RSVK v Praze

Dne 16. února 2016 se v Literárním salonu RSVK v Praze konal večer„Stříbrné století ruské poezie a básník Maxmilian Vološin“. Akce byla připravena Evropským kongresem literátů za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Literární večer byl věnován životu a tvorbě ruského básníka „Stříbrného století“ Maxmiliana Vološina. Předsedkyně Evropského kongresu literátů I. Sileckaja pověděla přítomným zajímavá fakta z jeho životopisu a zhodnotila tvorbu ruského básníka. Podle ní je jeho tvorba ze všech básníků „Stříbrného století“ nejvíc různorodá. Kloubí se v ní styly a žánry, které se na první pohled zdají absolutně neslučitelné. Sonety, filozofické poémy, symbolismus a ezoterika, občanská lyrika či prostá lyrika. Kromě toho se Vološin věnoval i překladatelské činnosti, byl známým literárním kritikem a rovněž malířem-krajinářem. Jeho činnost a zájmy určovaly i okruh známostí. V básníkově domě v Koktebelu pobývali spisovatelé, malíři, herci a hudebníci: A. Tolstoj, O. Mandelštam, N. Gumilev, M. Cvětajevová, K. Petrov-Vodkin a jiní. I. Sileckaja se podělila o své dojmy z návštěvy Domu-muzea Maxmiliana Vološina v Koktebelu a přednesla několik jeho básní.

Po přednášce česká básnířka a lingvistka Bronislava Volková, která nedávno v RSVK představila nový sborník svých básní, byla přijata za členku Evropského kongresu literátů a obdržela členskou legitimaci. Na večeru byli přítomni ruští krajané a čeští občané.

Tento článek je dostupný v: Russian