Festival „Mimořádný skladatel Skrjabin“ v RSVK v Praze

Festival „Mimořádný skladatel Skrjabin“ v RSVK v Praze

Ve dnech 17.-19. listopadu 2015 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konal festival „Mimořádný skladatel Skrjabin“. Akce byla organizována českou společností „FANS“ za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice.

Letos uběhlo 100 let od úmrtí významného skladatele a klavíristy, velkého představitele ruské kultury konce XIX. – začátku XX.století Alexandra Skrjabina.

Festival zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin, který zdůraznil, že Skrjabina po zásluze řadí mezi nejzáhadnější a nejsložitější skladatele XX.století . Někteří badatelé jej nazývají „Kandinským hudby“. Jeho díla jsou velmi složitá na interpretaci. O. Soloduchin poděkoval organizátorům festivalu za to, že se ujali tohoto nelehkého úkolu a že uchovávají památku a dědictví velkého ruského skladatele.

Představitelka české společnosti „FANS“, absolventka Pražské akademie hudby Magdaléna Ochmanová pověděla o programu festivalu a představila českého klavíristu Marka Keprta.

Marek Keprt – klavírista, skladatel, pedagog hudby a odborník na díla A.N. Skrjabina – v roce 2000 vystudoval Univerzitu hudby a interpretačního umění ve Vídni. Od roku 2002 je docentem katedry hudebních věd Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 2008 obhájil dizertaci o tvorbě a životě A. Skrjabina. Od roku 2014 je ředitelem festivalu moderní hudby „MusicOlomouc“.

Marek Keprt podrobně pověděl o životě a díle ruského klavíristy. Zdůraznil, že v hudbě Skrjabina je jasně cítit impulsivnost a energie. Podle něho ruského skladatele vždy lákaly ohnivé obrazy, které byly spojeny s hledáním možnosti spojení zvuku a světla.

Poté Marek Keprt zahrál několik skladeb A. Skrjabina.

Dne 18. listopadu bude festival pokračovat. Klavíristka Magdaléna Ochmanová a ruský tanečník Roman Zotov představí program „Skrjabin a pohyb“.

Festival bude ukončen 19. listopadu vystoupením české klavíristky Michaely Greslové a ruského malíře Vladimira Kiseleva. Uvedou uměleckou improvizaci „Skrjabin a malířství“, během které před očima divákůvytvoří několik uměleckých děl do taktu hudby.

Tento článek je dostupný v: Russian