Umělecký večer ruského klavíristy Rustama Šajchutdinova v RSVK v Praze

Umělecký večer ruského klavíristy Rustama Šajchutdinova v RSVK v Praze

Dne 16. listopadu 2015 se v Křišťálovém sále RSVK v Praze konalo setkání se zasloužilým kulturním činitelem Republiky Baškortostán , profesorem Ufimské hudební akademie Z. Ismagilova, laureátem mezinárodních soutěží, klavíristou Rustamem Šajchutdinovem. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v České republice.

Hosta divákům představil ruský klavírista, ředitel hudební školy Gradus ad Parnassum při RSVK v Praze F. Subbotin, který pověděl o tvorbě mladého hudebníka, se kterým se přátelí již mnoho let.

Rustam Šajchutdinov povyprávěl o sobě a repertoáru večera. Koncert zahájil skladbou J.S.Bacha a pokračoval baladou F. Chopina, jehož tvorbě byla věnována většina programu.

Rustam Šajchutdinov seznámil diváky s tvorbou tatarského skladatele , autora státní hymny Republiky Tatarstán Rustema Jachina a zazněly některé jeho skladby. Na závěr večera klavírista zahrál skladbu F. Liszta „Benátské závody“.

Po dlouhých ovacích diváků Šajchutdinov přidal ještě skladbu „Tady je dobře“ S. Rachmaninova.

Na koncertě bylo přítomno okolo 40 diváků z řad ruských krajanů i Čechů, kteří s potěšením pokračovali v besedě s hudebníkem po ukončení jeho vystoupení.

Tento článek je dostupný v: Russian