XXII. festival ruských filmů na jižní Moravě

XXII. festival ruských filmů na jižní Moravě

Ve dnech 13.-15. listopadu 2015 se v jihomoravském městě Hodonín konal XXII. festival ruských filmů. Akce byla organizována Kulturním domem v Hodoníně, administrací Jihomoravského kraje a města Hodonín za podpory a účasti Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Ruského střediska vědy a kultury v Praze.

Hlavním tématem XXII. festivalu v roce 70. výročí vítězství a osvobození Československa od fašismu byly filmy o Velké vlastenecké válce.

Na programu festivalu, který se uskutečnil v kině Svět, bylo 15 známých ruských a sovětských filmů, jež byly poskytnuty Českým a Slovenským filmovým archivem. Mezi nimi byly fimy: „Čapajev“ (1934), „Mášenka“ (1942), „Ivanovo dětství“ (1962), „Běloruské nádraží“ (1970), „Dvanáct dnů bez války“ (1976), současné ruské filmy „Blokáda“ (2006), „V mlze“ (2012) a „Stalingrad“ (2013).

Během festivalu ve foyeru kina probíhala výstava plakátů „Hranice vítězství“, jež byla připravena Rossotrudničestvem ve spolupráci se Státním muzeem moderní historie Ruska speciálně k 70. výročí vítězství nad fašismem.

Na zahájení festivalu vystoupil zástupce starosty Hodonína Jiří Janda, ředitel Domu kultury Hodonína Marcel Římák, zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin, představitel Národní filmového archivu ČR Tomáš Hála aj.

Zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin zdůraznil, že Festival ruských filmů na jižní Moravě je důležitou kulturní událostí pro region a jeho organizátoři vždy měli a budou mít podporu Ruského střediska vědy a kultury v Praze. Na jeho návrh přítomní uctili minutou ticha památku obětí teroristického útoku v Paříži a Bejrútě.

Zástupce starosty Hodonína Jiří Janda poděkoval organizátorům festivalu, podtrhnul důležitou úlohu jeho akcí v kulturním životě města a v uchovávání kulturních styků mezi Ruskem a Českem.

Ředitel Domu kultury Hodonína Marcel Římák pověděl o historii vzniku festivalu a poděkoval RSVK v Praze za podporu a pomoc v organizaci akce. Vyjádřil naději, že v roce 2016 společnými silami program festivalu bude ještě zajímavější.

Akce festivalu zaujaly mnoho diváků z řad místního obyvatelstva , ale i příznivce dobrých filmů z jiných měst ČR.

Tento článek je dostupný v: Russian