Výstava děl českého fotografa Petra Burdy v RSVK v Praze

Výstava děl českého fotografa Petra Burdy v RSVK v Praze

Dne 17. září 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo zahájení výstavy děl známého českého fotografa a vizážisty Petra Burdy. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Na 30 barevných fotografiích v Křišťálovém sále RSVK jsou zobrazeny známé zpěvačky Iveta Bartošová, Bára Basiková, Jitka Zelenková, Věra Špinarová, Ilona Csáková a mnohé další.

Výstavu zahájil ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Leonid Gamza, který představil Petra Burdu a četné hosty. Zdůraznil, že na fotografických portrétech, představených v RSVK, je možné zhlédnout nejpopulárnější zpěvačky a herečky České republiky, jež důvěřují estetickému vkusu Mistra.

Petr Burda poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za pohostinnost a pomoc při organizaci výstavy.

Prozradil její koncepci a představil divákům tři hrdinky – hvězdy české a slovenské scény Renatu Drossler, Marinu Vyskvorkinu a Sisu Sklovskou. Každá z nich pověděla o dlouholeté spolupráci s Petrem a vyzdvihla jeho profesionální a lidské hodnoty.

Poté ve výrazném a emocionálním podání sólistky Státní opery Praha Mariny Vyskvorkinové (lyrický soprán) zazněly árie z opery N. Rimského-Korsakova „Carská nevěsta“ a G. Puccini „Bohema“ a „Vlaštovka“.

Majitelka unikátního hlasu zpěvačka a herečka pražského divadla „Na Palmovce“ Renata Drossler si publikum podmanila svým hereckým talentem a temperamentem, když jim zazpívala úryvky ze známých muzikálů a písně z repertoáru Marlen Ditrichové.

Známá slovenská zpěvačka Sisa Sklovská okouzlila posluchače rozpětím svého hlasu a opět potvrdila, že bravurně zvládá jak operu, tak i estrádu. V jejím podání zazněly árie z oper G. Gerschwina „Porgy a Bess“, české operety „Kytice“, židovská píseň „Chava Nagila“ a jiné.

Posluchači po zásluze ocenili mimořádný talent mladého českého klavíristy a skladatele Petra Ožany, který virtuózně doprovodil pěvkyně na klavír a zahrál vlastní skladby, které věnoval Petru Burdoví.

Koncertní program vernisáže byl ukončen písní „Kalinka“, kterou účastníci koncertu zazpívali spolu s diváky.

Na vernisáži bylo přítomno okolo 80 osob z řad českých občanů – obdivovatelů talentu Petra Burdy a rovněž čeští umělci a zástupci modelingových agentur.

Výstava potrvá v RSVK do konce září.

Tento článek je dostupný v: Russian