Výstava „Včera i Segodňa” (Včera a Dnes) v RSVK v Praze

Výstava „Včera i Segodňa” (Včera a Dnes) v RSVK v Praze

Dne 1. září 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konalo zahájení personální výstavy obrazů žijícího v Praze malíře – amatéra Leonida Baxinera. Akce byla připravena za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Petrohraďan Leonid Baxiner již mnoho let žije a úspěšně působí v Praze. Veškerý volný čas věnuje své oblíbené činnosti – malířství. Je autorem mnoha obrazů, které jasně a volně předávají jeho individualitu a vzhled na svět.

Na své první výstavě v RSVK malíř představil 40 obrazů. Byly vytvořeny v různém období a zachytily rozmanité scenerie, momentální nálady a myšlenky autora. Fantastické obrazy, které umělec vytvořil po těžké nemoci a poté, co se probral z kómatu, tvoří oddělený blok a nesou název „energetické“.

Výstava „Včera i Segodňa” má dobročinný charakter. Na jejím zahájení vystoupila i představitelka českého dobročinného fondu pomoci dětem – invalidům ADRA Mirka Žaludová. Poděkovala umělci za jeho iniciativu převést finanční prostředky, získané prodejem obrazů, nemocným dětem.

Významný houslový virtuos Alexandr Šonert překvapil přítomné svými improvizacemi na téma dojmů z tvorby Leonida Baxinera. V koncertním programu vernisáže rovněž vystoupila mladá houslistka Veronika Juhasová (10 let), která zahrála „Presto“ J.S. Bacha.

Na zahájení výstavy bylo přítomno více než 60 ruských krajanů a českých občanů.

Výstava v Křišťálovém sále RSVK potrvá do 15. září 2015.

Tento článek je dostupný v: Russian