Koncert českého klavíristy Romana Rauera v RSVK v Praze

Koncert českého klavíristy Romana Rauera v RSVK v Praze

Dne 14. května 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil koncert českého klavíristy Romana Rauera. Na koncertě rovněž vystoupila muzikoložka Libuše Vondrášková. Akce byla organizována Českým výborem národní kultury za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Jménem výboru přítomné uvítal Jan Kratochvíl, který představil klavíristu Romana Rauera – účastníka mnoha festivalů a koncertů, který je pokládán za jednoho z nejlepších interpretů děl významného českého skladatele Bedřicha Smetany.

Jan Kratochvíl rovněž představil muzikoložku Libuši Vondráškovou, která pověděla mnoho zajímavostí z biografie klasiků evropské hudby – J.S. Bacha, J. Brahmse, F. Chopina, B. Smetany a S. Rachmaninova, jejichž díla byla na programu vystoupení českého klavíristy. S velkým zájmem diváci vyslechli vzpomínky L. Vondráškové o vystoupeních v Česku jednoho z nejvýznamnějších klavíristů XX. století Svjatoslava Richtera, jehož 100. výročí slaví v tomto roce hudebníci na celém světě. Podle L. Vondráškové tento ruský klavírista zanechal nezapomenutelnou stopu v její duši a měl velký vliv na tvorbu Romana Rauera.

S velkým zájmem návštěvníci RSVK vyslechli překrásnou hudbu klasiků v podání R. Rauera. Publikum, ve kterém byli především čeští občané, vysoce ocenilo umění hudebníka.

Tento článek je dostupný v: Russian