Dny současného ruského filmu v Praze

Dny současného ruského filmu v Praze

Ve dnech 28. listopadu – 2. prosince 2013 se v Praze konaly Dny ruského filmu. Akce byla organizována  Ministerstvem kultury RF za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR a Českého národního fondu kultury.

Dny ruského filmu se konaly na dvou místech – kině CineStar a Velkém sále RSVK.

Českému divákovi bylo představeno šest nových ruských filmů: „Tri muškeťora“ (Tři mušketýři)(evropská premiéra), „Metro“, „Geograf globus propil“ (Geograf, co propil glóbus), „12 mesjacev“ (12 měsíců), „Stalnaja babočka“ (Ocelový motýlek), „Žažda“ (Žízeň) a animovaný film  „Tri bogatyrja na dalnich beregach“ (Tři bohatýři na vzdálených březích).

Na zahájení a všech akcích  Dnů ruského filmu v Praze byli přítomni S.V. Žigunov (herec, režisér, producent, prezident Asociace filmových herců, zasloužilý umělec RF), A.F. Kotělevskij (producent, zástupce generálního ředitele „Lenfilmu“), S.M. Seljanov (prezident společnosti STV, producent, viceprezident Asociace producentů RF) aj.

Dne 28. listopadu v kině Cinestar Praha – Anděl proběhlo zahájení Dnů ruského filmu v Praze. V rámci této akce se uskutečnila evropská premiéra  filmové adaptace románu A. Dumase „Tři mušketýři“, kterou představil její režisér a producent Sergej Žigunov. Divákům se svěřil s tím, že nový film byl natočen za účasti herců a odborníků z Ruska, Česka, Francie, Německa, Japonska, Polska a Srbska. Hudbu k němu nahrál Londýnský symfonický orchestr. Ruský herec Rinal Muchametov, který hrál roli d´Artagnana,  řekl, že „Tři mušketýři“, to není úplně Dumas, ale ve filmu zůstalo zachováno dobrodružství, příběh ohromné lásky a pevného přátelství.

Dne 29. listopadu se v Křišťálovém sále RSVK uskutečnil kulatý stůl na téma „Systémy státní finanční podpory a vzájemné působení zemí v oblasti kinematografie».  Zúčastnili se jej vedoucí oddělení animovaného a nehraného filmu Ministerstva kultury RF A. Ikonnikov, producent, zástupce generálního ředitele „Lenfilmu“ A.F. Kotělevskij, člen Svazu kinematografistů Ruska a člen Národní akademie kinematografického umění a věd G. Gurevič, producent, distributor, generální ředitel společnosti Hollywood Entertainment  I. Koňukov, český odborník a režisér T. Svoboda, výkonný producent Jiří Kolnitskij a prezident Českého národního fondu kultury  Igor Střelec.

Účastníky kulatého stolu představil vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR L. Gamza, která zároveň podtrhnul důležitost konání Dnů ruského filmu, díky kterým  diváci získali možnost  uvidět sedm nových ruských filmů.

V rámci kulatého stolu se konala široká výměna názorů o důležitosti  a nutnosti finanční podpory nízko rozpočtových filmů, především pro začínající mladé režiséry. Účastníci rovněž projednali zvláštnosti promítání ruských filmů v českých kinech a domluvili se na tom, že podobná setkání představitelů kinematografií obou zemí by měla být pravidelná.

Dny ruského kina byly ukončeny 2. prosince v RSVK v Praze  filmem „Geograf globus propil“, který zhlédlo více než 250 diváků.

 

Tento článek je dostupný v: Russian