Poetický večer v RSVK v Praze

Poetický večer v RSVK v Praze

Dne 29. ledna 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal literární večer „Svjazujuščeje slovo“ (Spojovací slovo). Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájil zástupce vedoucího Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Oleg Soloduchin, který zdůraznil unikátnost akce a její úlohu v podpoře „Russkogo mira“ (Ruského světa), v rozvoji ruské kultury a ruského jazyka v zahraničí.

Organizátorkou a moderátorkou večera byla moskevská básnířka, členka Mezinárodní asociace spisovatelů a publicistů (MAPP), zakladatelka Veřejného fondu pomoci rozvoji moderní poezie „Světoč“ Larisa Kuzminskaja, která uvítala účastníky literárního setkání a představila hostům svoji kolegyni ze Švédska, básnířku Lidii Elfstrand.

Lidie Elfstrand je předsedkyní vedení švédské Společnosti přátelství s Ruskem, Běloruskem, Ukrajinou „SKRUV“, koordinátorkou literárně-vydavatelského internacionálního dvojjazyčného projektu „Od srdce k srdci“. Představila hostům nové poetické sborníky, jejichž součástí jsou i verše ruských básníků z různých zemí.

Někteří autoři přijeli do Prahy. Mezi nimi byli Anneta Ruž, Anatolij Lebeděv aj. z Ruska, Ljudmila Svirskaja a Natalija Volkovová z ČR, Viktoria Lavina z Izraele, Veronika Tarnovskaja ze Švédska, Nina Lezer z Německa, Olga Abramovová-Benedet z Itálie a J. Goluběv v Lotyšska. Autoři krátce pověděli o sobě a přednesli svá díla. Mnozí věnovali knihovně RSVK sborníky svých básní.

Poté Lidie Elfstrand přednesla několik děl těch autorů, kteří se nemohli osobně setkání zúčastnit. Na setkání vystoupil i ruský klavírista Filipp Subbotin, v jehož podání zazněl valčík F. Chopina. V novém poetickém sborníku „Od srdce k srdci“ je publikováno i několik jeho děl.

Na setkání bylo přítomno okolo 40 diváků z řad ruských krajanů a českých občanů.

Tento článek je dostupný v: Russian