Koncert ruské písně v RSVK v Praze

Koncert ruské písně v RSVK v Praze

Dne 10. října 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal sólový koncert zasloužilého umělce Ruska, sólisty Národního divadla v Praze Nikolaje Marčenka (basista). Na klavír jej doprovázela mladá talentovaná klavíristka Kristina Stěpasjuková. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Nikolaje Marčenka, vynikajícího umělce, majitel sytého basu, velmi dobře znají a milují jak ruští krajané, tak i čeští milovníci zpěvu. Původem kubánský kozák přijel do Prahy v roce 1991 a dlouho úspěšně vystupoval na scéně Státní opery Praha a Národního divadla. Jeho koncerty v RSVK si vždy nacházejí mnoho posluchačů.

Tentokrát první část svého vystoupení umělec věnoval 70. výročí velkého vítězství. V podání Marčenka, představitele staršího pokolení, které ví z vlastních zkušeností, co je to válka, upřímně a emocionálně zazněly dobře známé a oblíbené písně „Noč korotka“, „Ďeň pobědy“ aj.

Ve druhé části koncertu zazněly ruské romance „Ja vas ljubil“, „Sreď šumnogo bala“ aj.

Svůj sólový koncert pěvec ukončil „Pěsněj o Stalingradě“ skladatelky A. Pachmutovové, kterou zazpíval a capella a vysloužil si za to bouřlivý potlesk.

Na koncertě bylo přítomno okolo 60 hostů z řad ruských krajanů a českých občanů.

Posluchači dlouze aplaudovali oblíbenému umělci a děkovali mu za krásné vystoupení.

Tento článek je dostupný v: Russian