Koncert sólistky Národního divadla Mariny Vyskvorkinové v RSVK v Praze

Koncert sólistky Národního divadla Mariny Vyskvorkinové v RSVK v Praze

Dne 29. května 2015 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Eduarda Nápravníka konal sólový koncert sólistky Národního divadla ČR, operní pěvkyně Mariny Vyskvorkinové (lyrický soprán). Klavírní doprovod zajistila laureátka mezinárodních soutěží Marina Grochovskaja. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Mezinárodní kariéra pěvkyně začala v roce 1997, když jako absolventka Oděské konzervatoře a začínající členka Oděského akademického divadla opery a baletu získala Grand Prix a první cenu prestižní 32. mezinárodní soutěže vokalistů A. Dvořáka v Karlových Varech. Po zářném vítězství následovalo turné po městech Česka a po evropských zemích a rovněž pozvání do operního souboru Státní opery Praha. Její podání partů Violetty (La traviata), Gildy (Rigoletto) G. Verdi na scéně operních divadel Baltimore, Bostonu, Vídně, Hamburku, Oděsy, Prahy, Brno, Tokia a mnoha jiných měst na světě bylo vždy srdečně vítáno vděčným publikem.

Na programu prvního sólového koncertu v Praze byla zpěvaččina oblíbená díla z ruské a italské hudební klasiky. V přeplněném Křišťálovém sále v tento večer zazněly árie ze světově známých oper G. Donizettiho, G. Verdiho a G. Pucciniho.

Pěvkyně se přiznala, že pro ni bylo obzvlášť příjemné zazpívat překrásné skladby ruských skladatelů které, bohužel, nezní často na evropských scénách. Mimo jiné na koncertě zazněla árie Marfy z opery „Carská nevěsta“ N. Rimského-Korsakova, árie Kumy z opery „Čarodějka“ P. Čajkovského, romance A. Vlasova na verše A. Puškina „Fontána lásky“ aj.

Klavíristka Marina Grochovskaja zahrála sólové klavírní skladby – „Předehru“ S. Rachmaninova, „Etudu“ F. Chopina a „Arabesku“ R. Schumanna.

Po ukončení koncertu v sále dlouho neutichal potlesk vděčných diváků na adresu talentované pěvkyně Mariny Vyskvorkinové a vynikající klavíristky Mariny Grochovské.

Tento článek je dostupný v: Russian