Umělecký večer věnovaný vzpomínce na Michaila Kalatozova v RSVK v Praze

Umělecký večer věnovaný vzpomínce na Michaila Kalatozova v RSVK v Praze

Dne 28. května 2015 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze uskutečnil večer, věnovaný tvorbě významného sovětského režiséra Michaila Kalatozova. Akce byla organizována Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Diváci zhlédli film Michaila Kalatozova „Gvozď v sapoge“ (Hřebík v holínce), 1933 a film francouzského režiséra Patricka Cazalse „Uragán Kalatozov“ (2009).

Film „Uragán Kalatozov“ představil jeho režisér – významný francouzský dokumentarista Patrick Cazals, který kvůli tomu speciálně přiletěl do Prahy. V krátkém úvodním slově zdůraznil světový význam sovětského filmového umění 20.-30. a 60. let. Rovněž podtrhnul, že značný počet významných ruských režisérů – „šedesátníků“ našli svůj filmový jazyk ještě v předválečných letech a opět jím začali hovořit v období „oblevy“. Ukázal, že specifikou Kalatozova byla jeho schopnost zůstávat sám sebou, bylo jej možné poznat ve všech žánrech. V této souvislosti připomenul komedii „Věrní přátelé“ (1954), melodrama „Jeřábi táhnou“ (1957), drama „Neodeslaný dopis“ (1959) a epos „Já – Kuba“ (1964).

Podle Patricka Cazalse ještě jednou zvláštností tvorby Kalatozova bylo to, že ve všech filmech, začínaje od prvních – „Sůl Svanetie“ (1930) vede linii, kterou vhodně vyjádřil vnuk režiséra Michail Kalatozišvili: „Někdy otázka života či smrti není důležitá. Důležité je, jak žít svůj život.“

Na setkání – večeru bylo přítomno okolo 30 osob, především představitelů české veřejnosti.

Tento článek je dostupný v: Russian