MSU slaví 260. výročí! Historie pokračuje!

MSU slaví 260. výročí! Historie pokračuje!

Dne 26. ledna  se v Aktovém sále hlavní budovy Moskevské státní univerzity (MSU) konalo slavnostní zasedání, věnované 260. výročí založení MSU. Všechny hosty akce čekala krásná podívaná – poutavé „cestování v čase“. Jeho náměty odrážely historii největší klasické univerzity v Rusku, bez které by celá země byla jiná.

Hosty pozdravil rektor MSU A.V. Sadovničij. „Je nám 260 let“, poznamenal Viktor Antonovič, „a to je dobrý věk“. Připomněl nejvýznamnější úspěchy  MSU a zdůraznil, že je všechny vytvořili lidé z Moskevské univerzity, za což jim čest a sláva. Bylo přečteno i blahopřání k jubileu od prezidenta RF Vladimira Vladimiroviče Putina.

Poblahopřát kolektivu první univerzity v den 260. výročí přijeli představitelé vysokých škol z celého Ruska, delegace Ruské akademie věd včele s jejím prezidentem V.J. Fortovem, rektoři univerzit a zástupci velvyslanectví cizích zemí.

„Čtyři století Moskevské univerzity“ – film, s tímto názvem byl natočen speciálně k 260. výročí založení MSU a byl promítnut na slavnostním shromáždění.

Zajímavé záběry nutily diváky usmívat se, obdivovat i plakat, když byl opakovaně připomínán životopis hlavní univerzity Ruska. Mnohé připomínané události jsou již dnes legendou. Částí historie jsou i jména lidí, jejichž hlasy zazněly na koncertě.  Poblahopřát MSU k 260. výročí přišli Josif Kobzon, Alexandra Pachmutovová a Nikolaj Dobronravov. Diváci rovněž uslyšeli hlas národního umělce RF, profesora Fakulty umění MSU Jevgenije Choroševceva, který slavnostní akci uváděl.

Historickým okamžikem byla určitě možnost navázat přímé spojení s mezinárodní vesmírnou stanicí. Svoje umění předvedl i akademický soubor MSU, taneční soubor MSU „Gracie“ aj.

Kromě zábavných čísel se konaly i seriózní akce. Na scéně Aktového sálu proběhlo předání nejvyšších vyznamenání MSU – Lomonosovských a Šuvalovských cen za rok 2014.

Rovněž byly předány diplomy čestných profesorů MSU ředitelce pobočky MSU v Baku profesorce Nargiz Arif Kyzy Pašajevové, rektoru Fraibergské hornické akademie (Německo) Berndu Maierovi, národní umělkyni SSSR Alexandře Pachmutovové a Nikolaji Dobronravovi.

Účastníci oslav rovněž přivítali vítězky soutěže Miss univerzita, která se konala v předvečer a významné sportovce, kteří studují na MSU.

Večer byl ukončen novou písní „Taťánin den“ v podání studentů MSU – olympijské vítězky Jeleny Zamolodčikovové a vicemistra Olympijských her Jevgenije Korotyškina.

MSU slaví 260. výročí! Historie pokračuje!

 

Zdroj: http://www.msu.ru/news/nam-260-istoriya-prodolzhaetsya.html

Tento článek je dostupný v: Russian