Program „Nové pokolení“ – jak se stát účastníkem v roce 2020 Poučení pro mladé lídry z cizích států

Program „Nové pokolení“ – jak se stát účastníkem v roce 2020 Poučení pro mladé lídry z cizích států

Je Vám mezi 25 a 35 lety? Jste mladí a ambiciózní? Zajímá Vás politika či veřejná činnost?  Jste odborníky v oblasti vědy či kultury, médií nebo sportu? Program „Nové pokolení“ Vám nabízí unikátní možnost stát se součástí jednoho z předních ruských mládežnických programů, jenž je realizován Rossotrudničestvem.  Jedná se   nejen o možnost navštívit Rusko a odhalit jeho tajemství, ale i navázat profesionální styky, vytvořit dlouhodobé partnerské vztahy s ruskými státními a nestátními strukturami, mládežnickými a společenskými organizacemi.

Co je to „Nové pokolení“?

Je to přední mládežnický prezidentský program, jenž je od roku 2011každý rok realizován Federální agenturou Rossotrudničestvo. Program je zaměřen na vytvoření podmínek pro stálý dialog mezi mladými profesionály z Ruska a jiných zemí.  V rámci daného programu se mladí zahraniční představitelé z různých společenských kruhů, médií, diplomacie, vědy a kultury účastní akcí formou mezinárodních vzdělávacích a dialogových prostranství, tréninků a speciálních zasedání, sportovních a kulturních akcí, konaných na území RF. Za uplynulých 9 let se více než 7000 aktivních mladých lídrů z více než 130 zemí zúčastnilo programu krátkodobých seznamovacích výletů do Ruska.

Účast v programu „Nové pokolení“ je šancí uvidět různé regiony Ruska, poznat pestrost ruských měst s jejich vlastními tradicemi a kulturou.  Za roky existence programu akce proběhly na mnoha místech Ruska – od Kaliningradu do Vladivostoku. Jen v roce 2019 více než 1000 představitelů ze 110 států mohlo navštívit více než 20 ruských měst.

Každý projekt či směna – to je unikátní akce se svým individuálním obchodním a kulturním programem, který byl vypracován Rossotrudničestvem ve spolupráci s širokým okruhem partnerů. Do programu cest jsou zahrnuty setkání s představiteli vědy a kultury, předních informačních agentur, návštěvy orgánů státní moci a společenských organizací a rovněž bohatý kulturní program, během kterého se členové delegací seznámí s duchovním a kulturním dědictvím Ruska.  Např., loni v rámci cest do Moskvy a Petrohradu se mladí lídři zúčastnili důležitých mezinárodních akcí, jako je Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum, II. fórum rozvoje parlamentarismu, III. globální fórum mladých diplomatů.  Účastníci se mohli setkat se zástupci vedení státních orgánů RF, navštívit akce za účasti prezidenta RF V.V. Putina.

Hlavními partnery programu jsou Rada mladých diplomatů MZV RF, mezinárodní informační agentury „Rossija segodňa“, „Rossia Beyond“, Státní duma a Rada Federace Federálního shromáždění RF, Federace Raftingu RF aj. Kromě toho v roce 2019 byly poprvé organizovány akce ve spolupráci s Ruskou geografickou společností, Ministerstvem energetiky RF, Mládežnickou energetickou agenturou BRIKS aj.

Jak se stát účastníkem programu „Nové pokolení“?

Účastníky programu se mohou stát mladí lídři ve věku 25-35 let, kteří nemají ruské občanství a nezúčastnili se programu dříve.

Program zahrnuje zástupce různých sfér činnosti. Jsou mezi nimi: mladí politologové a veřejní činitelé, diplomaté a parlamentáři, novináři, odborníci ve vědecké sféře, představitelé umění a tvůrčích profesí.

Pro to, abyste se stali součástí „Nového pokolení“, je třeba obrátit se na Ruské středisko vědy a kultury v Praze, vyplnit anketu kandidáta a odeslat ji na e-mail:

nauka@rsvk.cz.  K účasti v programu budou vybráni nejzajímavější a nejobsáhlejší přihlášky kandidátů, již mají zájem o další spolupráci s ruskými partnery či ruskými středisky vědy a kultury v odpovídající sféře činnosti.

Plný seznam projektů „Nového pokolení“ v roce 2020 a konzultaci v otázkách, týkajících se účasti v programu, můžete získat v Ruském středisku vědy a kultury v Praze.

Mimo to se můžete přihlásit na oficiální stránky programu „Nové pokolení“ na sociálních sítích:

Facebook (https://www.facebook.com/New-Generation-2020-274560483448953/);

Instagram (https://www.instagram.com/newgeneration.2020/); 

YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCM_LEs09aNvu3t2rixi-eGA), а rovněž sledovat novinky a zprávy o chystaných akcích na hashtag  #NewGeneration2020, #Rossotrudnichestvo.

Představitelé „Nového pokolení“ se těší na Vaši účast v programu!