Den ruské vědy oslavili v RSVK v Praze

Den ruské vědy oslavili v RSVK v Praze

Dne 8. února 2020 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila u příležitosti Dne ruské vědy mezinárodní vzdělávací akce „Volně přístupné laboratorní cvičení“. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s autonomní nekomerční organizací „Laboratoř osvětových projektů“ a Střední školou při Velvyslanectví RF v ČR.

„Volně přístupné laboratorní cvičení“ nejen prověřuje znalosti účastníků, ale informuje i o nejnovějších úspěších vědy: chemie, fyziky, biologie, informatiky, astronomie aj. Otázky mohou být jednoduché, ale i dostatečně složité, dokonce takové, na které není mezi vědci jednotná odpověď. V roce 2019 se akce zúčastnilo více než 200 000 lidí ze 30 zemí. Během30 min. museli děti do 12 let odpovědět na 15 otázek, dospělí na 26.

„Volně přístupné laboratorní cvičení“ v RSVK v Praze vedl Alexandr Sergejev, vědec a popularizátor, jeden z jeho zakladatelů. A. Sergejev je vědeckým novinářem, členem Komise Ruské akademie věd pro boj s pseudovědou, redaktorem bulletinu „Na obranu vědy“. Po akci vyhlásil správné odpovědi a podrobně rozebral každou úlohu. Tak mohl každý účastník zjistit své výsledky a dozvědět se mnoho zajímavých informací.

Na akci do RSVK přišli nejen žáci, ale i dospělí a mládež, které zajímala samotná účast v testu. Vítězové obdrželi diplomy a dárky od organizátorů. Nejlepšího výsledku z dětí dosáhl M. Degtjar (12 let), který správně odpověděl na 12 otázek. Mezi dospělými bylo hned 5 vítězů s výsledkem 16 správných odpovědí.

Po akci se mnozí účastníci fotografovali s vedoucím laboratoře, strávili s ním čas při neformální besedě, projednali úkoly a výsledky testů.

Tento článek je dostupný v: Russian