Výstava J. Popova „Leningradské odrazy“ byla zahájena v RSVK v Praze

Výstava J. Popova „Leningradské odrazy“ byla zahájena v RSVK v Praze

Dne 28. ledna 2020 byla v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze zahájena výstava ruského malíře a architekta J. Popova „Leningradské odrazy“, věnovaná 76.výročí ukončení blokády Leningradu. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR.

Na výstavě je představeno více než 30 akvarelů, doplněných grafikou a architektonickými nákresy. Nehledě na to, že podle plánů A. Hitlera měl Leningrad spolu s Moskvou zmizet ze zemského povrchu, město vydrželo, přežilo a znovu se zrodilo ve své původní velikosti. Výstava akvarelů „Leningradské odrazy“ je tichou novelou o městě, jež přežilo útrapy a hlad, ale uchovalo si svoji podstatu a neopakovatelnou krásu. Díla Jevgenije Popova – to je Leningrad očima člověka, který je zamilován do tohoto města.

Výstavu zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který zdůraznil důležitost uchování vzpomínek na hrdinství sovětského lidu v období Velké vlastenecké války.

Poté Popov informoval o své umělecké dráze. Sdělil, že jeho otec byl námořníkem, který beze stopy zmizel 3. 7. 1942 při obraně Sevastopolu. Od té doby neztrácí naději narazit na jeho stopu.

Jako absolvent Kyjevského inženýrsko-stavitelského institutu se Popov velkou část svého profesionálního života zabývá projektováním architektonických objektů a městskou výstavbou. Vedl stavby na Krymu, v Simferopolu, Krči a Krasnojarsku. Mezi jeho nejvýznamnější díla patří památníky spisovatelům S.S. Censkému, A. Grinovi a polárníku N. Begičevovi na ostrově Diksona. V roce 1970 byl jeho projekt „Dětský palác“ nominován na Národní cenu T. Ševčenka.

Podle slov samotného umělce je jeho nejvýznamnější prací v oblasti architektury válečný památník „Dubki“, jež byl uveden ve Velké sovětské encyklopedii. Pro jedno ze zobrazení figur na památníku umělec využil profil svého beze stopy zmizelého otce, který vytvořil vlastníma rukama.

Výstava „Leningradské odrazy“ v RSVK v Praze potrvá do 7. února t.r.

Tento článek je dostupný v: Russian