Koncert „Pokloníme se těm velkým létům . . . „ k 76. výročí ukončení blokády Leningradu se konal v RSVK v Praze

Koncert „Pokloníme se těm velkým létům . . . „ k 76. výročí ukončení blokády Leningradu se konal v RSVK v Praze

Dne 29. ledna 2020 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze konal hudební večer – koncert „Pokloníme se těm velkým létům . . . „ , věnovaný 76. výročí ukončení blokády Leningradu. Akce byla připravena Zastupitelstvím Rossotrudničestva v ČR ve spolupráci s Ostravským ruským domem, za podpory Velvyslanectví RF v ČR.

Dne 27. ledna 1944 město – hrdina Leningrad bylo plně osvobozeno, blokáda byla ukončena. Obránci Leningradu a obyvatelé města projevili příkladné hrdinství a nebývalou duchovní sílu. Každý z 900 dnů se zapsal do historie jako příklad grandióznosti lidského ducha, oddanosti a lásky ke svému městu a své zemi.

Za toto období podle různých údajů v důsledku hladu, zimy a bombardování zahynulo od 400 000 do 1,5 milionu lidí. Byly poničeny unikátní památníky kultury a historické budovy města.

Večer zahájil zplnomocněný vedoucí Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR A. Končakov, který přivítal diváky a nejdůležitější hosty večera – veterána Velké vlastenecké války, obránce Leningradu A. Andrejeva a obyvatele blokádního Leningradu I. Juržinovou, L. Exnerovou, I. Frejdlinovou a V. Gjubnera, jejichž dětství proběhlo v období Druhé světové války.

Poté vystoupil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec RF v ČR A. Zmejevskij. Pozdravil veterány, Leningraďany a hosty koncertu a jménem vlády Petrohradu předal přítomným veteránům pamětní odznaky “Na počest 75. výročí úplného ukončení blokády Leningradu”.

Následoval koncert v podání laureátky všeruských a mezinárodních soutěží interpretů ruských romancí N. Imedašviliové, v jejímž podání zazněly lyrické retro písně a staré ruské romance. Klavírní doprovod – L. Jermijajevová.

  1. Imedašviliová diváky rovněž seznámila s historií poetického a vokálně-instrumentálního umění a své vyprávění doplnila ruskými romancemi a lyrickými písněmi.

Na večeru bylo přítomno asi 100 hostů z řad ruských krajanů a místních obyvatel. Byli mezi nimi i veteráni Stalingradské bitvy a členové Klubu mládežnické a dětské diplomacie.

Po vystoupení diváci poděkovali veteránům a členům společnosti „Blokádníci Leningradu“ za jejich hrdinské činy a popřáli jim pevné zdraví.

Tento článek je dostupný v: Russian