Dětský festival „Pruhovaná žirafa“ v RSVK v Praze

Dětský festival „Pruhovaná žirafa“ v RSVK v Praze

Dne 1. června 2019 se v Ruském středisku vědy a kultury v Praze v rámci oslav Mezinárodního dne dětí uskutečnil VI. mezinárodní festival „Pruhovaná žirafa“. Akce byla organizována klavírní školou „Gradus ad Parnassum“ Jany a Filippa Subbotinových za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Festival byl zahájen velkým dětským galakoncertem, kterého se zúčastnili žáci dětských hudebních a tanečních studií Prahy. Moderátor koncertu F. Subbotin poděkoval Ruskému středisku vědy a kultury v Praze za každoroční podporu festivalu, který se již pro rusky hovořící obyvatele Prahy stal tradicí.

Nejprve vystoupilo studio „Věsjolyje palčiki“ s pohádkou „Máša a medvěd“. Během koncertu ještě představilo inscenaci z veršů G. Ostera „Škodlivé rady“. A. Zajcev zahrál klavírní skladbu, E. Abkerimov několik skladeb na harmoniku. S tanečními čísly vystoupili žáci studia „Sweet Family Club“, následovalo vystoupení žáků tanečních studií „Benefit Dance“, „InFitDance“ a „Agama Dance“. Mladí pěvci ze studia „Clever Bee“ zazpívali dětské písně, sólistka z vokálního studia „Cantabile“ A. Chafiramani potěšila diváky písní v anglickém jazyce. Soubor „Věsjolyje notki“ zazpíval několik písní včetně poslední písně „My vmestě“ (Jsme spolu). Poté všechny děti přijaly gratulace k svátku a nafukovací balonky.

Po koncertě děti a rodiče byli pozváni na různé tvůrčí dílny: kreslení na vodě (ebru), modelování z hlíny od «Clever Bee», anglického jazyka od «Smart Beavers», kreslení tuší japonskou technikou «sumi-е» od N. Zajkinové, tvorba náhrdelníku z „baranok“, papírovou dílnu od «Little House Club», rychločtení školy «New School», zájemci se mohli naučit hereckému umění od O. Iljinské, zlepšit se ve hře v šachy na turnaji Školy A. Karpova aj. Pro hosty a účastníky festivalu L. Zakirovová organizovala hodiny výuky zpěvu, výuku tvorby panenky – „oběrega“ (talismanu) vedla Z. Mazurovová z Chakasie, tvorbu figurek zvířat z nafukovacích balonků N. Alexejevová. Jí vytvořená brána z nafukovacích balonků, která zobrazovala pohádkovou žirafu, byla působivou vizitkou festivalu.

Předsedkyně MKI Klíč A. Jevsinová organizovala pro účastníky festivalu mezinárodní akci „Samyj družnyj chorovod“.

Na festivalu bylo přítomno více než 300 dětí s rodiči z řad ruských krajanů, Čechů a cizinců.

Tento článek je dostupný v: Russian