Velký literárně-hudební večer v RSVK v Praze

Velký literárně-hudební večer v RSVK v Praze

Dne 31. května 2019 se v Literárním salonu Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnil Velký literárně-hudební večer, kterého se zúčastnili členové Ruského tvůrčího svazu v ČR, ruskojazyční básníci a spisovatelé z jiných zemí a rovněž milovníci ruské slovesnosti. Akce byla organizována za podpory Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Večer zahájila básnířka L. Svirskaja, která zdůraznila, že na večeru vystupují jak známí literáti z Česka, tak i hosté, mimo jiné ze Švédska a Německa. Předseda Ruského tvůrčího svazu v ČR, prozaik V. Fjodorov představil své nové knihy a překlad do češtiny své povídky „Doněcká pohádka“ v časopisu Slovanská vzájemnost. Ohlásil rovněž vyhlášení soutěže „EURORU“ ve 3 nominacích: „próza“ a „poezie“ ruskojazyčných spisovatelů v zahraničí a rovněž „ilustrace“. Výsledky soutěže budou vyhlášeny v únoru r. 2020 v Praze na festivalu „EURORU“ – uměleckém fóru, jež popularizuje ruskou literaturu v Evropě.

Své verše přítomným představila V. Gabard, která již téměř 20 let žije a pracuje ve Švédsku. Sdělila, že brzy vyjde její sborník básní a překladů ve švédštině. Dalším hostem večera byla básnířka, členka Svazu spisovatelů Ruska N. Mendel, která v současnosti žije v Německu.

Během hudební části večera zazněly známé romance v podání D. Blagověščenské.

Na večeru též vystoupili čeští ruskojazyční básníci O. Belova-Danilina, L. Begim – Džafarova, L. Potorak, N. Volkova a L. Tarakanova, kteří přednesli své známé i nové verše. Debutanty byli A. Poppel, který představil své humoresky a rovněž T. Abramova, která přečetla povídku ze sborníku „Znaki prepinanija“.

Na závěr L. Svirskaja interpretovala vlastní píseň „Naznač mně svidanije v Prage“ a pozvala všechny 1. června na tradiční setkání literátů u památníku A. Puškina v Praze, věnovaného 220. výročí narození básníka.

Tento článek je dostupný v: Russian