Premiéra představení „Běda ot něžnogo serdca“ se konala v RSVK v Praze

Premiéra představení „Běda ot něžnogo serdca“ se konala v RSVK v Praze

Dne 17. května 2019 se ve Velkém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze v rámci Roku divadla v Rusku a hostování Petrohradského státního dramatického divadla „Komedianti“ konala premiéra hudebního představení „Běda ot něžnogo serdca“ (Trápení kvůli něžnému srdci). Akce byla připravena za podpory výboru pro kulturu Leningradské oblasti a Zastupitelství Rossotrudničestva v ČR.

Představení „Běda ot něžnogo serdca“ podle vaudevillu hraběte V. Solloguba je ve stálém repertoáru divadla a je ruskými diváky velmi oblíbené.  Poprvé bylo toto představení na ruské scéně hráno v roce 1850, ale jeho námět, který má za úkol upozornit publikum na pestré a zábavné stránky života, je aktuální dodnes.

Autoři představení – hlavní režisér, zasloužilý umělec RF M. Levšin, skladatel D. Uchaněv a tvůrce kostýmů M. Vorobejčik vytvořili klasický vaudevill, ve kterém jsou láska, intriky, výrazné postavy, humor, tance, hudba a samozřejmě šťastný konec.

Spolu s herci se diváci přenesli do Petrohradu XIX. století do domu D. Bojarkinové (herečka T. Koževnikovová), která chce výhodně vdát svoji dceru Marju (herečka N. Těrechovová). Ženicha v podstatě již našli – syna bohatého kupce Ivana (herec L. Zjabkin), ale ten má jeden nedostatek. Mladík má totiž „něžné srdce“, které taje při pohledu na každou hezkou dívku. Proto hlavní hrdina nabízí sňatek hned třem krasavicím: Marje, chudé sirotě Nastasje (herečka J. Žitkovová) a Katěrině (herečka O. Surninová), která přijela na návštěvu z Tambova. Za jejich zády intrikují zkušené matky Bojarinová a Kubirkinová (herečka O. Jakovlevová). Olej do ohně přilévá i sluha Francouz v podání I. Bezruka. Není jasné, koho by si ženich vybral, jestli by si neudělal legraci ohledně bankrotu Zolotnikov starší (herec V. Poletajev). Díky tomu se vše vrátilo na svá místa – hamižnost byla pokořena, zvítězila opravdová láska a čestnost, které si nekoupíš za žádné peníze.

Více než 300 diváků, kteří tento večer navštívili RSVK v Praze, bouřlivě tleskalo vynikajícímu výkonu herců, klavírnímu doprovodu L. Bukatke a režiséru M. Levšinovi, který rovněž vyšel na scénu. Mnozí diváci děkovali umělcům za krásné představení a slavnostní atmosféru, kterou se jim podařilo vytvořit.

 

Tento článek je dostupný v: Russian